Air Company din Brooklyn a dezvoltat o metodă inedită de reciclare a dioxidului de carbon expirat de astronauţi pentru a obţine substanţe nutritive pe bază de drojdie. Acestea ar putea intra în compoziţia shake-urilor proteice hrănitoare pentru echipajele aflate în misiuni de lungă durată.


Inovaţia unei companii din New York a plasat-o în finala unui concurs sponsorizat de NASA pentru a încuraja dezvoltarea unor tehnologii de generaţie viitoare pentru a acoperi nevoile alimentare ale astronauţilor, informează Reuters şi Agerpres

Stafford Sheehan, cofondator şi director tehnic al companiei newyorkeze este deţinător al unui doctorat în chimie fizică la Universitatea Yale, a dezvăluit că a dezvoltat iniţial o tehnoogie de conversie a carbonului ca o metodă de a produce alcool de puritate ridicată pe post de combustibil pentru avioane.

Concursul „Deep Space Food Challenge”, sponsorizat de NASA, l-a făcut pe Sheehan să îşi modifice invenţia pentru a produce proteine, carbohidraţi şi grăsimi comestibile folosind acelaşi sistem.

Sistemul dezvoltat de compania lui Stafford Sheeham funcţionează preluând dioxidul de carbon din aerul expirat de astronauţi şi combinându-l cu hidrogenul gazos extras din apă prin electroliză. Amestecul rezultat de alcool şi apă este introdus apoi într-o cantitate mică de drojdie, pentru ca aceasta să crească şi să devină o sursă regenerabilă de proteine unicelulare şi de alte nutrimente.

Băutura astfel rezultată, bazată pe o proteină unicelulară, are consistenţa unui shake proteic obţinut din zer, a precizat cofondatorul companiei newyorkeze. Sheehan a comparat aroma acestuia cu cea a produsului „seitan”, un preparat care se aseamănă cu tofu şi care este obţinut din gluten extras din grâu. Seitan a fost adoptat de vegetarieni ca substitut al cărnii.

Pe lângă băuturile proteice, tehnologia poate fi utilizat pentru a crea mai multe produse bogate în carbohidraţi.

AIRMADE, tehnologia patentată de compania newyorkeză, a fost unul dintre cei opt câştigători anunţaţi de NASA în această lună în cea de-a doua fază a concursului său dedicat alimentelor spaţiale. Runda finală a concursului va avea loc în perioada următoare.

Printre ceilalţi câştigători s-au aflat un sistem bioregenerativ creat de un laborator din Florida pentru a cultiva legume proaspete, ciuperci şi chiar larve de insecte care pot fi utilizate ca micronutrimente, un proces de fotosinteză artificială dezvoltat de o companie din California pentru a crea ingrediente alimentare pe bază de plante şi fungi şi o tehnologie de fermentare cu ajutorul gazelor, dezvoltată de o firmă din Finlanda, pentru a produce proteine unicelulare.

Un premiu de până la 1,5 milioane de dolari va fi împărţit între viitorii câştigători ai concursului.

 




ORL