Conform ultimului ghid al NICE (Institutul Naţional pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie), medicii nu ar trebui să administreze antibiotice pentru infecțiile sinusale, doar dacă acestea persistă, și să le explice pacienților că nu există studii relevante care să demonstreze că decongestivele orale ajută la tratarea simptomelor.

Ghidul actualizat a fost elaborat în parteneriat cu agenţia guvernamentală britanică Public Health England (PHE). Antibioticele nu ar trebui utilizate în tratarea majorității cazurilor de sinuzită, care sunt cauzate de infecții virale, cei mai mulți pacienți vindecându-se după două – trei săptămâni.

În schimb, NICE recomandă administrarea de paracetamol pentru a ameliora simptomele și durerile pacienților.

„Știm că cei mai mulți oameni se vindecă de sinuzită fără antibiotice în două – trei săptămâni, dar asta nu înseamnă că trebuie să îi trimitem acasă fără nici un fel de informație sau sfat. Medicii trebuie să le explice pacienților că simptomele ar putea dura o perioadă mai lungă de timp și că trebuie să se îngrijească și să le recomande paracetamolul pentru tratarea durerilor”, explică dr. Tessa Lewis, medic de familie și președintele comisiei NICE pentru infecții comune.

91% din cazurile de sinuzită din Marea Britanie sunt tratate cu antibiotice

Este binecunoscut faptul că administrarea de antibiotice în cazul infecțiilor virale poate crește rezistența bacterială la aceste medicamente. Cu toate acestea, un studiu desfășurat în Regatul Unit relevă că 91% din pacienții care s-au prezentat la medicul de familie cu simptome de sinuzită au primit antibiotice.

Ghidul actualizat NICE recomandă administrarea de antibiotice doar dacă simptomele persistă mai mult de 10 zile și trimiterea imediată a pacientului la spital dacă apar simptome grave, precum durere severă sau tulburări de vedere.

Dr. Susan Hopkins, epidemiolog afiliat agenţiei guvernamentală PHE (Public Health England) sprijnă noile recomandări NICE.

„Utilizarea antibioticelor, atunci când nu este imperios necesară, pune în pericol pacientul și familia acestuia și crește riscul ca, în viitor, să ne confruntăm cu infecții mult mai periculoase. PHE este de acord cu noul ghid NICE și, în special, cu administrarea de paracetamol sau ibuprofen pentru simptomele uzuale ale sinuzitei și utilizarea inhalatoarelor pe bază de steroizi pentru copiii cu vârste de peste 12 ani, ale căror simptome persistă mai mult de 10 zile”, explică dr. Susan Hopkins.


Sursa: NICE