Guvernul britanic, confruntat cu o creştere a infectărilor cu SARS-CoV-2, a anunţat că va supraveghea îndeaproape o nouă subvariantă a virusului Delta, care se răspândeşte în ţară şi despre contagiozitatea căreia nu se ştie încă nimic.


După ce a cunoscut o relativă acalmie la începutul lunii septembrie, cu 30.000 de cazuri de COVID-19 înregistrate zilnic, Marea Britanie se confruntă cu un nou val de îmbolnăviri, arată publicaţia Ouest-France, deşi 67,6% din populaţie a primit schema completă de vaccinare.

O posibilă cauză ar fi subvarianta tulpinei Delta, numită AY.4.2 sau Delta Plus, apărută iniţial în India. Reprezentanţii autorităţilor sanitare nu pot spune însă cu precizie dacă subvarianta e mai contagioasă, dar promit să monitorizeze fenomenul şi să testeze rezistenţa Delta Plus la vaccinuri.

Scott Gottlieb, fost membru al Agenţiei americane a medicamentului FDA, a explicat într-o postare pe Twitter că subvarianta e prezentă în Marea Britanie din iulie, dar că a câştigat tot mai mult în prevalenţă, informează health.com.

Numărul crescut de cazuri pozitive în Marea Britanie, depăşind cifra zilnică de 40.000, ar putea avea mai multe cauze, spun specialiştii. Unii pun valul de infectări pe seama gradului scăzut de vaccinare în rândul adolescenţilor şi tinerilor adulţi, scăderii protecţiei la seniorii care s-au vaccinat în urmă cu mai multe luni sau pe seama ridicării restricţiilor sanitare la începutul verii.

Sunt şi experţi care consideră că infectările sporite ar putea avea legătură cu faptul că majoritatea britanicilor s-au imunizat cu serul dezvoltat de AstraZeneca. „Ţările europene care au folosit în special serul Pfizer, un pic mai eficace contra variantelor, par să fie la ora actuală mai bine imunizate ca noi”, a constat epidemiologul britanic Neil Ferguson, citat de Ouest-France.


Alergologia