Eficacitatea serurilor chinezeşti e pusă sub semnul întrebării: mai multe ţări, care le-au folosit pentru a-şi imuniza populaţia, înregistrează noi focare de infecţie. Unii dau vina pe vaccinurile respective, alţii arată că mai mulţi factori contribuie la reapariţia îmbolnăvirilor.


Chile, Bahrain, Mongolia sau Seychelles şi-au vaccinat peste jumătate din populaţie cu ambele doze de ser – o situaţie mai bună ca în Statele Unite, Franţa sau Germania. Totuşi, ţările respective înregistrează noi şi noi focare de infecţie, îmbolnăviri înregistrându-se inclusiv la indivizii vaccinaţi, arată France 24.

Aceste naţiuni şi-au vaccinat populaţia cu seruri chinezeşti - aceasta ar fi explicaţia eşecului imunizării, susţin unii analişti.

În Indonezia, peste 350 de profesionişti din domeniul sănătăţii, care au primit ambele doze de Sinovac, au fost infectaţi cu coronavirus la jumătatea lunii iunie, arată un raport al Health Policy Watch – platforma digitală independentă care analizează informaţii din sănătate şi cercetare.

În Seychelles, o treime din noile cazuri COVID-19 înregistrate la începutul lunii mai se înregistrau în rândul persoanelor care fuseseră imunizate cu ambele doze de Sinopharm, relatează BBC.

Ţările Americii Latine sperau să reducă efectul devastator al pandemiei graţie serurilor chinezeşti. Chile, Mexic şi Brazilia se numără printre cei mai importanţi cumpărători ai vaccinurilor Sinovac şi Sinopharm, notează Health Policy Watch.

Peste 80 de ţări au folosit serurile chinezeşti în vederea imunizării populaţiei, iar China a reuşit să vândă, în lume, peste 750 de milioane de doze de vaccin, notează France 24.

Sinopharm şi Sinovac - principalele două laboratoare chinezeşti care au dezvoltat seruri anti-COVID – au mai fost criticate şi în alte dăţi. Li s-a reproşat că nu au fost suficient de transparente în publicarea rezultatelor ştiinţifice ale vaccinurilor lor, că nu au făcut studii clinice de fază 3 înainte de a obţine autorizarea de punere pe piaţă, că nu au efectuat studii nici după comercializare, pentru reevaluarea eficacităţii.

Sunt însă şi voci avizate care susţin că realitatea de pe teren e mult mai complexă. Reinfectările după vaccinare nu sunt atât de rare precum s-ar crede, mai ales în situaţia folosirii serurilor care nu sunt bazate pe tehnologia novatoare ARN mesager. Entuziasmul care a cuprins anumite naţiuni, după campanii de vaccinare în forţă, a dus la relaxarea măsurilor de protecţie şi la noi îmbolnăviri.

Şi noile variante ale coronavirusului au schimbat datele problemei. Serurile cu vector viral, precum cele chinezeşti, par să fie mai puţin eficace contra noilor tulpini.

Un specialist francez în virusologie, citat de France 24, arată că, pentru naţiunile cu mijloace financiare insuficiente, eficacitatea, chiar limitată, a vaccinurilor chinezeşti, este de preferat lipsei oricăror mijloace de imunizare.

 

Psihiatru (2)