Retinopatia diabetică este una dintre complicațiile ce pot apărea la bolnavii care au diabet de mulți ani. Noi studii efectuate de Fundația de Cercetare a Diabetului Madras (MDRF) din Chennai, India, au demonstrate că pacienții cu diabet zaharat tip 2 prezintă un risc ridicat de a dezvolta tulburarea oculară încă din stadiile incipiente când sunt descoperite niveluri ridicate pentru biomarkeri precum Proteina-1 chemotactică monocitară (MCP-1) si catepsina-D.

Pacienții diabetici pot dezvolta o serie de complicații medicale: boli cardiovasculare, afectarea nervilor, infarct, boli de rinichi și pierderea vederii. Diabetul crește riscul de dezvoltare al glaucomului, cataractei, dar, cel mai adesea, retinopatie diabetică. Retinopatia atacă vasele capilare ale retinei și țesutul din fundul globului ocular, provocând scurgeri de fluid și sângerare. Cu cât boala progresează, vasele de sânge se blochează și rezultă în ruperea vaselor noi de pe retină, conducând astfel la piederea permanentă, și uneori profundă, a vederii.

Diabetul de tip 2 la tinerii adulți reprezintă un fenotip extrem tot mai întâlnit în rândul cetățenilor din India”, explică cercetătorii dr. Muthuswamy Balasubramanyam și dr. Viswanathan Mohan. „Acești indivizi sunt predispuși să dezvolte complicații microvasculare precum retinopatia diabetică”.

Un studiu precedent realizat de cercetătorii de la MDRF arata o incidență a retinopatiei de până la 52% pentru pacienții la care diabetul de tip 2 a avut un debut precoce. „Incidența crescută a retinopatiei în rândul bolnavilor tineri de diabet nu este o simplă consecință datorată duratei prelungite a bolii. Suntem de părere că ceva în profilul diabetic al tinerilor ar conduce la dezolvarea retinopatiei diabetice”, explică dr. Balasubramanyam. Cei doi biomarkeri MCP-1 și catepsina-D au crescut progresiv atât în cazul pacientilor diabetici cu ambele forme de retinopatie diabetic, non-proliferativă și proliferativă. Rezultatele au relevat o corelaţie semnificativă între nivelurile de MCP-1 și cele de catepsina-D1. Surprinzător, studiul a arătat o corelare negativă semnificativă între nivelurile de MCP-1/ catepsina-D1 și peptidul C, indicând o dereglare a celulelor beta în stadiul incipient la acești pacienți.

Deși factorul endotelial de creștere vasculară este un indicator cunoscut pentru retinopatia diabetică, inhibatorii și intervențiile bazate pe acest factor au limitări terapeutice. Prin urmare, este foarte importantă găsirea unor biomarkeri ce pot indica boala înainte de creșterea factorului endothelial. „MCP-1 și catepsina-D au fost propuși ca biomarkeri în procesul de angiogeneză în alte stagii de dezvoltare ale bolii. Totuși, studiile noastre oferă acum o metodă de depistare în stadiu incipient a retinopatiei în rândul pacienților unde diabetul de tip 2 s-a declanșat prematur.”, declară dr. Balasubramanyam.

„Se pare că nivelurile crescute de MCP-1 and catepsina-D în rândul pacienților cu diabet tip 2, declanșat precoce, reprezintă un fenotip de îmbătrânire accelerată, cauza dezvoltării retinopatiei diabetice”, explică dr. Balasubramanyam. „Se așteaptă că monitorizarea evoluției acestor biomarkeri să reprezinte o strategie viitoare pentru prevenirea riscului sporit de apariție a retinopatiei diabetice la pacienții diabetici tineri.”

Autorii acestor studii sunt Fundația de Cercetare a Diabetului Madras(MDRF) și Centrul de Specialitate Diabet Dr. Mohan, Chennai, India; Facultatea de Medicină, Universitatea New Mexico, Albuquerque, SUA și Institutul de Cercetare Genomică Translațională (TGen), Phoenix, SUA.

Sursa: European Medical Journal