La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea OG nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind anumite măsuri din domeniul sănătăţii.


Conform actului normativ, „medicii rezidenţi care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadraţi cu contract individual de muncă pe durată determinată de maximum un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcţia de medic”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Salarizarea va fi corespunzătoare ultimului an de pregătire. Aceşti medici rezidenţi pot fi încadraţi în unităţi sanitare publice care înregistrează deficit de personal şi pot profesa sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă.

Actul normativ clarifică şi situaţia rezidenţilor care, pe perioada stării de urgenţă/stării de alertă, ca efect al pandemiei COVID-19, au fost detaşaţi în alte unităţi sanitare şi au întrerupt modulele de pregătire în care se aflau la momentul respectiv.

„Astfel, a fost introdusă procedura de modificare/adaptare a curriculumului de pregătire până la finalizarea duratei de pregătire. Acestor persoane li se va permite accesul pentru susţinerea examenului de specialist şi, ulterior, obţinerea dreptului de liberă practică în specialitate”, se mai arată în comunicat.

Pentru creşterea calităţii pregătirii rezidenţilor de la domeniul medicină dentară şi domeniul farmacie, s-a corelat numărul de rezidenţi cu numărul de profesori/îndrumători de formare, conform datelor furnizate de Universităţile de Medicină şi Farmacie şi a facultăţilor de profil.

Sunt clarificate şi situaţiile privind schimbarea specialităţii pentru rezidenţii pe loc care, din motive obiective, nu pot efectua specialitatea aleasă în urma concursului de rezidenţiat.

Actul normativ prevede şi reglementarea separată a modalităţii de susţinere a examenului de specialist în specialităţile de anestezie şi terapie intensivă şi medicină de urgenţă. Examenul se organizează potrivit metodologiei specifice aprobată prin Ordin al ministrului Sănătăţii.

De asemenea, va fi introdus formatul electronic al Caietului de monitorizare a pregătirii în rezidenţiat, măsură care urmăreşte creşterea capacităţii de urmărire a pregătirii rezidenţilor şi a gradului de digitalizare.
Medic