Cercetătorii din ţările nordice au publicat recomandările lor legate de nutriţie, Nordic Nutrition Recommendations (NNR) 2023 – un set de bune obiceiuri pentru o alimentaţie echilibrată.


Specialiştii din ţările scandinave şi din cele baltice publică în mod regulat o listă de recomandări – NNR. Cele mai recente pun accentul pe un plus de fructe şi de legume, pe cereale complete şi interzic alcoolul, rezumă publicaţia Top Santé.

 

Baza alimentaţiei cotidiene

Fructele, legumele şi bacele ar trebui să constituie baza alimentaţiei cotidiene: cercetătorii recomandă să fie consumate în cantitate de cel puţin 500 g pe zi.

Urmează cerealele integrale – orez, paste, făină – şi leguminoasele – linte, bob, fasole roşie - , consumate în cantitate de cel puţin 90 g zilnic, care sunt interesante şi pe plan nutriţional, dar şi din punct de vedere ecologic.

Peştele trebuie să constituie sursa principală de proteine animale, cu un aport recomandat de 300-450 g pe săptămână, din care 200 g peşte gras – somon, macrou, sardine, hering.

 

Cantităţi mai mici de carne roşie

Din motive de sănătate şi de mediu, carnea roşie ar trebui să fie limitată la 350 g pe săptămână, cu evitarea, pe cât posibil, a cărnii procesate – cârnaţi şi salamuri industriale, carne la conservă etc.

Pentru că se consideră că nu prezintă niciun beneficiu pentru sănătate, alcoolul trebuie rezervat doar pentru ocazii excepţionale.

Fondate pe studiul a 36 de substanţe nutritive şi 15 familii de alimente, aceste recomandări ar trebui să ajute familiile să-şi compună meniul săptămânal.

 



ORL