Începând cu luna iulie 2018, noul tratament inovativ pentru diabet zaharat tip 2, introdus pe piaţă de compania Boehringer Ingelheim, este inclus în Programul Naţional de Diabet Zaharat şi se poate elibera gratuit pacienţilor cu diabet tip 2, conform protocolului terapeutic.

La pacienţii trataţi cu acest nou medicament inovativ, s-a constatat o reducere cu 38% a cazurilor de deces datorate complicaţiilor cardiovasculare şi o reducere cu 32% a tuturor cauzelor de mortalitate, conform unui studiu care a fost dedicat rezultatelor cardiovasculare la pacienţii cu diabet tip 2 şi boala cardiovasculară instalată.

Diabetes_infographic_media_generalista

Recent, pe baza datelor din studiul clinic dedicat rezultatelor cardiovasculare la pacienţii cu diabet tip 2, indicaţia produsului a fost extinsă ca urmare e recomandărilor CHMP (Commitee for Medicinal Products for Human Use) care a emis opinie pozitivă pentru includerea prevenţiei evenimentelor cardiovasculare (decesele din cauze cardiovasculare, infarctul miocardic non-fatal sau accidentul vascular cerebral non-fatal) la acest tip de pacienţi cu risc cardiovascular crescut.

Risc de 4 ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare

Pacienţii cu diabet zaharat tip 2 prezintă un risc de până la 4 ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. În întreaga lume, din cauza complicaţiilor bolii, un pacient moare la fiecare 6 secunde, iar 52% din decesele pacienţilor intervin din cauze cardiovasculare. Complicaţiile cardiovasculare reduc viaţa pacienţilor în medie cu 12 ani.

Diabetul de tip 2 este cea mai des întâlnită formă de diabet, reprezentând 85-95% din totalul cazurilor de diabet4. 11,6% dintre românii cu vârsta între 20 şi 79 de ani suferă de diabet zaharat tip 2, ceea ce înseamnă aproximativ 2 milioane de persoane, fapt ce ne situează pe locul I în Europa la prevalenţa acestei boli.