O nouă variantă a coronavirusului a fost descoperită în Brazilia, au anunţat ieri autorităţile sanitare din ţara respectivă. Oamenii de ştiinţă au identificat-o în oraşul Sorocaba, în apropiere de São Paulo, şi cercetează mutaţia, care este similară celei detectate în Africa de Sud, a indicat pe Twitter institutul biomedical Butantan.


Varianta a fost descoperită la o femeie de 34 de ani, care prezenta simptome minore, arată Deutsche Welle. Ea a spus că nu a călătorit recent în Brazilia sau în afara ţării.

Dimas Covas, preşedintele institutului biomedical de stat Butantan, a spus că e posibil ca varianta braziliană, deja cunoscută, a coronavirusului, să fi evoluat spre tulpina din Africa de Sud. Aceasta din urmă este considerată a fi mai contagioasă ca virusul iniţial, iar vaccinurile actuale sunt mai puţin eficiente împotriva sa.  

Oamenii de ştiinţă reamintesc că mutaţiile coronavirusului sunt constante şi se produc când compoziţia genetică se schimbă, în timpul replicării ADN-ului.

Anumite modificări sunt folositoare agentului patogen – spre exemplu, pot facilita transmiterea virusului.

Descoperirea vine în condiţiile în care Brazilia se numără printre ţările cele mai afectate de pandemie. Doar Statele Unite au înregistrat un număr mai mare de infectări şi de decese.

Miercuri, 31 martie, ministrul Sănătăţii brazilian a anunţat un record de 3.869 decese în 24 de ore. Numărul total al deceselor în ţara sud-americană se ridică acum la 321.515, fiind confirmate 12,7 milioane de infectări. Sistemul de sănătate din Brazilia, ţară cu 210 milioane de locuitori, e în colaps în numeroase regiuni.

 

ORL