Liga Europeană Împotriva Reumatismului (EULAR) a publicat noile recomandări pentru utilizarea imagisticii în diagnosticarea şi monitorizarea vasculitei vaselor mari. Cele 12 recomandări vin întrajutorarea medicilor de familie, dar şi a specialiştilor.

Câteva din recomandările elaborate de cei 20 de experţi EULAR sunt:

  • Se recomandă realizarea unei ecografii sau RMN pentru pacienţii suspectaţi de vasculită, acesta fiind şi primul pas recomandat pentru arterita cu celule gigante sau arterita Takayasu. Alte investigaţii ce pot fi utilizate: PET/CT.
  • Dacă diagnosticul nu este clar în urma examenului clinic şi al testelor, atunci medicul poate comanda o biopsie a arterei temporale.
  • Investigaţia imagistică este, de asemenea, recomandată pentru pacienţii ce prezintă noi episoade de evoluţie a bolii
  • Pentru monitorizarea pe termen lung a vasculitei, metoda de investigaţie şi frecvenţa acesteia rămân la latitudinea medicului.
  • Pacienţii ce prezintă risc de anevrism aortic trebuie atent monitorizaţi pentru alte afecţiuni, precum vasculită.
  • Investigaţia imagistică trebuie realizată de către un medic specialist, respectând procedurile terapeurice.

Acesta este primul ghid EULAR pentru utilizarea investigaţiei imagistice în diagnosticarea şi monitorizarea pacienţilor cu sau suspectaţi de vasculită. Ghidul nu acoperă toate aspectele diagnosticării şi managementului vasculitei, menţionează experţii EULAR.

Puteţi consulta întreaga lucrare (în limba engleză) pe site-ul British Medical Journal.
 

Sursa: EMJ