Compania Novartis România lansează, în parteneriat cu mai multe asociaţii de pacienţi, o platformă care cuprinde informaţii medicale avizate, referitoare la trei arii terapeutice: oncologie, neurologie şi dermatologie.


Platforma euvreausastiu.ro este disponibilă deja şi cuprinde informaţii despre scleroza multiplă, psoriazis, melanom şi cancerul de sân, urmând să fie actualizată în timp şi cu informaţii despre alte patologii. Website-ul este intuitiv şi uşor de utilizat, pentru ca utilizatorii să acceseze rapid toate informaţiile de care au nevoie, se arată într-un comunicat.

„Oferim comunităţii medicale şi pacienţilor, nu numai tehnologii medicale avansate, dar şi informaţii relevante. Este poate o picătură de informaţii medicale în spaţiul public, dar sperăm ca toţi cei interesaţi să navigheze cu succes prin oceanul informativ de astăzi, iar platforma euvreausastiu.ro să ajungă curând o referinţă preferată, la îndemâna pacienţilor”, a declarat dr. Alexandru Diniţă, director medical al Novartis România.

 

Oncologie

Potrivit rapoartelor privind „Starea sănătăţii în UE”, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces în Uniunea Europeană. În fiecare an, 2,6 milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu această boală, iar 1,2 milioane mor din cauza ei, şi, din nefericire, cancerul poate apărea chiar şi la persoane tinere. Peste 40% din cazurile de cancer ar fi putut fi prevenite, prin diagnosticarea timpurie şi administrarea mai eficientă a tratamentelor.

Cancerul de sân rămâne principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor, cu aproximativ 95.000 de decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.

Deşi rata de incidenţă a cancerului de sân a crescut în ultimul deceniu, ratele de deces au scăzut ori s-au stabilizat, datorită diagnosticului mai timpuriu şi a tratamentului mai eficient.

 

Neurologie

La nivel mondial, peste 2,8 milioane de oameni suferă de scleroză multiplă, o afecţiune cronică, inflamatorie, mediată imun, a  sistemul nervos central. Caracteristicile sclerozei multiple sunt leziunile demielinizante şi neurodegenerarea  (pierderea axonilor şi a neuronilor, asociată cu atrofie cerebrală şi spinală), aceste două procese fiind responsabile în timp de progresia bolii şi a dizabilităţii.

Rezultatele unui barometru de opinie realizat în anul 2020, care a cuprins 35 de ţări din Europa, au arătat că există aproape 1,2 milioane de oameni cu această afecţiune. În ceea ce priveşte România, studiile arată că, la nivel naţional, peste 9.000 de persoane au fost diagnosticate cu scleroză multiplă. Vârsta medie la diagnosticare variază între 33 şi 35 de ani, iar aproximativ 70% din populaţia cu SM sunt femei.

Se estimează că 70% dintre persoanele cu SM trăiesc în zonele rurale, astfel, apare o barieră suplimentară în calea accesului la asistenţă medicală şi socială specializată.

 

Dermatologie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat psoriazisul cea de-a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă. În România, peste 400.000 de persoane sunt diagnosticate cu psoriazis, o afecţiune complexă care are urmări şi dincolo de suprafaţa vizibilă a pielii, putând afecta pacientul la nivel psihosocial şi profesional. De exemplu, pacienţii cu psoriazis sever ratează anual, în medie, între 3 şi 26 de zile de muncă , în timp ce 23% dintre aceştia afirmă că psoriazisul a influenţat alegerea unei cariere profesionale. Dintre bolnavi, 43% că psoriazisul este „o ruşine socială”. 






Oncolog