Numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 79% în primele două luni ale acestui an, în raport cu perioada echivalentă din 2021, fiindcă pandemia a afectat campaniile de vaccinare a copiilor din lumea întreagă, arată UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).


În lunile ianuarie şi februarie din acest an, 17.338 de cazuri de rujeolă au fost raportate la nivel mondial, marcând o creştere consistentă faţă de cele 9.665 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, informează Reuters şi Agerpres.

Rujeola se răspândeşte mai repede decât gripa şi COVID-19, subliniază Reuters.

Catherine Russell, director executiv al UNICEF, consideră că sincopele din programele de vaccinare, însoţite de reluarea activităţilor sociale după scăderea în intensitate a pandemiei, au reprezentat „furtuna perfectă”, favorizând creşterea numărului de cazuri de rujeolă.

„Rujeola este mai mult decât o boală periculoasă şi potenţial mortală. Este şi un indicator timpuriu care ne arată că există lacune în campania globală de imunizare, lacune pe care copiii vulnerabili nu şi le permit”, a adăugat Russell.

Campaniile de imunizare a copiilor au fost afectate în lumea întreagă în timpul pandemiei, iar multe dintre aceste programe de vaccinare nu au fost reluate deocamdată.

La începutul lunii aprilie, 58 de campanii din 43 de ţări erau în continuare amânate, afectând 212 milioane de persoane - majoritatea copii. Nouăsprezece dintre aceste campanii vizează rujeola, punând în situaţii de risc circa 73 de milioane de copii, au anunţat UNICEF şi OMS.

Campaniile de imunizare împotriva unor boli precum febra tifoidă şi poliomielita au fost la rândul lor întrerupte. Luna trecută, Malawi a raportat primul său caz de poliomielită după o pauză de mai multe decenii, în timp ce Pakistanul, una dintre cele două ţări din lume unde poliomielita rămâne endemică, a înregistrat în această lună primul său caz după o pauză de peste un an.

OMS şi UNICEF consideră că este imperativ ca aceste campanii de imunizare să fie reluate cât mai repede.


 

Pediatru