La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat luni Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii.

Conform actului normativ, pe o perioadă determinată de 6 luni, numărul maxim de posturi din cadrul direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de ambulanţă se suplimentează cu 2000 posturi.

Este vorba despre un număr de:

a) 1000 de posturi pentru direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;

b) 1000 de posturi pentru serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov.

Ministerul Sănătăţii anunţă că măsura este necesară având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului pe teritoriul României, precum şi declararea pandemiei de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii la data de 10.03.2020. Evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare indică o creştere a numărului activităţilor de supraveghere activă, depistare timpurie, izolare şi tratare a cazurilor COVID-19 pozitive, de urmărire a contactelor şi prevenire a răspândirii continue a infecţiei care impune nevoia de suplimentare a personalului implicat în aceste activităţi.

În situaţia actuală, echipajele operative ale serviciilor de ambulanţă sunt implicate atât în transportul pacienţilor confirmaţi cu COVID-19, cât şi în recoltarea probelor de la persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu.

De asemenea, personalul direcţiilor de sănătate publică asigură triajul epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizează persoanele aflate în auto-izolare la domiciliu, monitorizează persoanele aflate în carantină, recoltează probe în teren de la persoanele care corespund definiţiei de caz pentru testare COVID-19.

În prezent, numărul de posturi alocat şi repartizat integral prin ordin de ministru pentru direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti este de 3862, iar pentru serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de ambulanţă Bucureşti-Ilfov este de 11733 posturi.