Din data de 17 noiembrie, Institutul Autism Voice, un proiect unic în România, devine funcţional şi pune bazele cercetării în domeniu pe plan local, aducând în România programe inovatoare de recuperare, inclusiv pentru adolescenţi şi adulţi diagnosticaţi cu autism.


Autism Voice deschide, alături de partenerul său principal, NN România, Institutul Autism Voice - primul Centru Multifuncţional de Recuperare şi Cercetare în Autism.

Centrul va contribui la dezvoltarea şi aplicarea de terapii adaptate nevoilor pacienţilor, la monitorizarea evoluţiei recuperării şi integrării acestora, şi la o mai bună înţelegere a răspândirii tulburărilor de spectru autist, se arată într-un comunicat.

„Nevoia unui Institut a pornit de la copiii cu care am lucrat în trecut şi care astăzi sunt adolescenţi şi adulţi care nu au acces la programe de sprijin dedicate sau instituţii de suport. Obiectivul Institutului este de a asigura un mediu în care orice persoană diagnosticată cu o tulburare din acest spectru să fie văzută, auzită, înţeleasă şi să primească sprijinul de care are nevoie, nu doar în dezvoltarea abilităţilor, ci şi pentru a se descurca independent”, a spus Anca Dumitrescu, preşedinte Autism Voice.

Tratamentul adecvat şi terapiile de specialitate au un rol vital în evoluţia persoanelor diagnosticate cu autism şi în creşterea şanselor la o viaţă cât mai funcţională, ajutând pacienţii să depăşească dificultăţile asociate tulburării.

Peste 90% dintre respondenţii unui sondaj desfăşurat recent de Autism Voice conştientizează aceste nevoi, iar 78,5% consideră că o persoană diagnosticată cu autism poate reuşi, cu sprijin corespunzător, să ducă o viaţă independentă. Cu toate acestea, soluţiile de sprijin accesibile în prezent persoanelor cu autism sunt insuficiente în România, aspect observat de 75% dintre respondenţi, care consideră că persoanele cu autism nu au destulă susţinere pentru a beneficia de terapie şi pentru a avea şansa la o viaţă autonomă, a mai arătat sondajul.

Institutul urmăreşte să dezvolte soluţiile de sprijin pentru copii şi adulţii diagnosticaţi cu autism într-un mod adaptat nevoilor lor actuale. Amplasat într-o clădire cu trei etaje din Bucureşti, pe Strada Orzari 86, include zone dedicate cercetării şi dezvoltării terapiilor şi săli de lucru destinate şedinţelor de terapie, de integrare şcolară de formare profesională sau de consiliere, dar şi programelor de auto-independenţă, cum ar fi LIFE Autism. Acesta este un program complet de terapie pentru adolescenţi şi tinerim şi încorporează predarea abilităţilor sociale, relaţionarea în grup, comunicarea, independenţa şi reglarea comportamentală.

Curricula programului cuprinde abilităţi specifice, precum utilizarea banilor, utilizarea unui laptop sau scrierea unui mesaj text, dar şi obiective generale, extinse asupra abilităţilor deja existente, cum ar fi reducerea dependenţei de sprijin sau auto-reglarea şi auto-monitorizarea comportamentelor şi activităţilor.

 



Pediatru