Coronavirusul se răspândeşte cu rapiditate, dar oamenii de ştiinţă încă nu ştiu sigur de unde provine virusul. Ultimele date arată că numărul total de infecţii a ajuns la 44.653 de cazuri în China, numărul deceselor ajungând la 1.113. Rămâne însă întrebarea de unde a apărut virusul şi cum se răspândeşte. Cercetătorii chinezi susţin că pangolinii - un tip de mamifere solzoase, inofensive, care mănâncă furnici - pot să fi răspândit virusul la oameni, scrie Medical News Today. Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că nu se cunoaşte încă sursa specifică a noului coronavirus.

Cercetătorii Shen Yongyi şi Xiao Lihua, de la Universitatea Agricolă a Chinei de Sud din Guangzhou au anunţat, într-o conferinţă de presă, că ar fi identificat pangolinii drept sursă a virusului.

Pangolinii  sunt mamifere placentare nocturne lipsite de dinţi, cu corpul lung, acoperit cu solzi cornoşi care se îmbină întocmai ca ţiglele de pe acoperiş. Au  botul alungit, limba lungă şi foarte lipicioasă, cu ajutorul căreia adună furnicile şi termitele. Pangolinii sunt o specie pe cale de dispariţie.

În China, pangolinii sunt animale protejate, iar vânzarea lor poate duce la 10 ani de închisoare. Cu toate acestea, animalul este o victimă a traficului ilegal de animale, cercetătorii îl descriu drept „cel mai traficat mamifer din lume”. Chinezii folosesc solzii animalului pentru a trata afecţiuni cum ar fi artrita, durerile menstruale şi afecţiunile pielii. De asemenea, chinezii vând carnea animalului şi consideră că este o delicatesă.