Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat în legătură cu răspândirea unei noi subvariante a variantei Omicron, care ar putea să provoace în săptămânile următoare o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 pe Bătrânul Continent.


Cel puţin cinci ţări europene au detectat în prima săptămână din octombrie circulaţia subliniei BQ.1, notează reprezentanţii ECDC, citaţi de EFE şi Agerpres.

Modelele epidemiologice ale acestei instituţii prognozează că subvariantele BQ.1 şi BQ.1.1 vor deveni dominante în Europa de la jumătatea lui noiembrie sau începutul lui decembrie.

Aceasta va conduce probabil la o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 în săptămânile şi lunile următoare, atenţionează instituţia europeană.

Deocamdată, ţările europene unde subvarianta BQ.1 este cea mai răspândită (ca procent în numărul total al cazurilor de COVID-19) sunt Franţa (19%), Belgia (9%), Irlanda (7%), Olanda (6%) şi Italia (5%).

ECDC atrage atenţia că aceste procente sunt încă suficient de reduse pentru ca noua subvariantă să poată avea un impact notabil asupra situaţiei epidemiologice în respectivele ţări.

Studii preliminare efectuate în Asia relevă că respectivul subtip al variantei Omicron are capacitatea de a ocoli răspunsul imunitar al organismului. Totuşi, datele disponibile până în prezent nu sugerează că varianta BQ.1 ar putea fi asociată unei forme mai severe de boală, în comparaţie cu alte subvariante Omicron aflate acum în circulaţie.

Directoarea ECDC, Andrea Ammon, a insistat pe lângă statele europene să rămână vigilente cu privire la semnalele de răspândire ale subvariantei Omicron şi să continue monitorizarea evoluţiei infectărilor şi a indicatorilor de severitate a bolii, precum spitalizările şi ocuparea la ATI.

Creşterea ratei de vaccinare rămâne o prioritate, mai semnalează ECDC, care estimează că grupele de risc, precum persoanele cu vârste de peste 60 de ani şi cele cu comorbidităţi necesită doze booster suplimentare.

În acest timp, agenţia naţională de sănătate publică din SUA a avertizat joi că noua subvariantă Omicron are potenţialul de a deveni mai problematică, întrucât este mai transmisibilă şi cuprinde o mutaţie care ar putea să o ajute să ocolească efectul unor tratamente anti-COVID administrate persoanelor cu imunitate redusă.

 ORL