O nouă tulpină a SARS-CoV-2 este activă în Bretania, Franţa. Analizele realizate de Institutul Pasteur au pus în evidenţă „o nouă variantă, cu nouă mutaţii”, arată Direcţia Generală de Sănătate (DSG) din ţara europeană, într-un mesaj pentru profesioniştii din domeniu.


Investigaţii sunt în curs, pentru a se evalua gradul de transmisibilitate a noii tulpini şi severitatea simptomelor provocate. Deocamdată, varianta a fost clasată de autorităţi în categoria „de urmărit” - categorie care grupează majoritatea miilor de variante care apar în mod natural în lume, şi din care doar un mic procent va declanşa probleme deosebite de sănătate publică, arată pulicaţia franceză 20minutes.fr.

„Primele analize (...) nu ne permit să concluzionăm nici cu privire la o gravitate crescută, nici la o transmisibilitate ridicată, în raport cu virusul istoric”, arată DGS.

Autorităţile sanitare au depistat, în Bretania, mai multe cazuri de persoane cu simptome de COVID-19, ale căror teste PCR erau însă negative.

E vorba de un focar descoperit în centrul spitalicesc din Lannion, din departamentul Côtes-d'Armor (în nord-vestul Bretaniei). Pe data de 13 martie au fost identificate 79 de cazuri, din care 8 infectate cu varianta bretonă.

Apariţia variantelor coronavirusului este un proces natural, arată autorităţile sanitare franceze, acesta suferind mutaţii de-a lungul timpului pentru a-şi asigura supravieţuirea. La ora actuală, trei tulpini îi preocupă de oamenii de ştiinţă - cele detectate în Marea Britanie, în Africa de Sud şi în Japonia. Acestea din urmă a fost detectat la călători venind din Brazilia, de unde numele de „tulpina braziliană”. În paralel, există o a doua categorie de tulpini, supravegheate de comunitatea ştiinţifică internaţională, din cauza caracteristicilor lor genetice potenţial problematice, dar care nu circulă decât la scară mică. 


Psihiatru (2)