O femeie în vârstă de 74 de ani diagnosticată cu „flurona” - termen folosit de specialişti pentru a descrie infecţia simultană cu virusul gripei sezoniere şi cu coronavirus - a decedat, a anunţat managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi.


Potrivit dr. Florin Roşu, a mai fost înregistrat un caz similar – un bărbat în vârstă de 69 de ani.  Ambii pacienţi diagnosticaţi cu flurona aveau domiciliul în judeţul Iaşi, informează Agerpres.

„Cei doi pacienţi prezentau la internare dureri musculare, febră, cefalee şi afectare pulmonară fiind internaţi şi diagnosticaţi cu dublă infecţie în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă, se poate diagnostica virusul gripal, SARS- CoV-2 şi virusul respirator sinciţial. A fost confirmat diagnosticul de «flurona» în cazul ambilor bolnavi. Ei au necesitat, încă de la internare, îngrijire în secţia de Terapie Intensivă”, a declarat dr. Florin Roşu.

În urma tratamentului administrat de echipa multidisciplinară a spitalului, formată din medic ATI şi medic de boli infecţioase, bărbatul a fost externat, evoluţia sa urmând a fi supravegheată de medicul de familie.

„Din nefericire, în ciuda eforturilor cadrelor medicale şi a terapiei administrate, nu aceeaşi a fost evoluţia şi în cazul pacientei, la care dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbidităţile grave de care suferea şi să conducă la decesul acesteia”, a declarat managerul spitalului.

El a mai precizat că niciunul dintre pacienţi nu era vaccinat.

ORL