Într-un studiu publicat în revista ştiinţifică americană Cell, o echipă de cercetători de la de la Universitatea Naţională din Australia (ANU) arată că a descoperit o proteină, care ar putea oferi soluţia împotriva alergiilor, bolilor autoimune şi astmului.


Proteina, numită neuritină, declanşează un mecanism natural de apărare împotriva reacţiilor alergice, relatează agenţia Xinhua, preluată de Agerpres. După cinci ani de studiu al sistemului imunitar, echipa de oameni de ştiinţă a descoperit că neuritina împiedică organismul să producă în exces imunoglobulină E (IgE) - un anticorp care provoacă reacţii alergice prin eliberarea de histamine.

„Am descoperit că neuritina previne formarea excesivă de IgE, care este de obicei asociată cu unele forme comune de alergie şi intoleranţe alimentare”, a declarat coautoarea studiului, Carola Vinuesa.

„Am demonstrat că este unul dintre mecanismele proprii sistemului nostru imunitar de prevenire a autoimunităţii şi alergiei, iar acum avem dovada, putem să continuăm să valorificăm acest lucru pentru tratament”, a adăugat cercetătoarea.

Oamenii de ştiinţă speră ca aceste constatări să stea la baza unor noi tratamente pentru alergii, astm şi boli autoimune, dintre care multe sunt cauzate sau exacerbate de anticorpi.

„Acesta ar putea fi mai mult decât un nou medicament: ar putea fi o abordare complet nouă pentru tratarea alergiilor şi a bolilor autoimune”, a spus Vinuesa.„Dacă această abordare se dovedeşte un succes, nu ar fi nevoie să epuizăm celulele imune importante şi nici să amortizăm întregul sistem imunitar; în schimb, nu va trebui decât să utilizăm proteinele pe care propriul corp le foloseşte pentru a asigura toleranţă imună”, a explicat ea.

Paula Gonzalez Figueroa, coautoare a studiului, a declarat la rândul ei: „Este o descoperire incredibilă. Am observat că în absenţa neuritinei există o susceptibilitate crescută la deces din cauza anafilaxiei, ceea ce subliniază rolul său în prevenirea alergiilor care pun viaţa în pericol”.


Alergologia