Inginerii Bright Distribution au proiectat primul sistem interactiv de telemedicină cu asistenţă video integrată pentru servicii medicale de proximitate - un dispozitiv inteligent dezvoltat în 2022, în Bucureşti.


Digitalizarea a luat amploare în România în mod ireversibil odată cu apariţia COVID-19 şi Omicron. La nivel european, piaţa de telemedicină se estimează să ajungă la 29.975 milioane de dolari în 2026. În plan local, 56% dintre români se arată interesaţi să acceseze servicii de telemedicină (comparativ cu 37% media europeană), însă doar 28% sunt mulţumiţi de calitatea acestora, se arată într-un comunicat.

Ultimele date oficiale semnalează faptul că numărul localităţilor fără acces la Internet a scăzut cu 40%, de la 2.700 în 2019, la 1.600 la început de 2021. Deşi România este fruntaşă în Europa, şi chiar în lume, privind viteza mare a Internetului, decalajul urban-rural este încă un subiect important pe agenda Comisie Europene şi o provocare pentru industria de telesănătate în 2022.

În ciuda riscurilor aferente pandemiei globale, potrivit Ministerului Sănătăţii,  în 2020 peste 850 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a profesa în afara ţării.

România se confruntă cu un deficit alarmant de medici specialişti din arii precum oncologia şi bolile infecţioase. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul face peste 100 de victime pe zi în România, ultimele cifre indicând o medie de 140 de decese pe zi. Multe dintre aceste victime au ajuns prea târziu la medici pentru a avea o şansă reală, întrucât sistemul sanitar se luptă cu o altă mare provocare: distribuirea ineficientă a medicilor pe teritoriul ţării.

În prezent aproximativ 50% dintre medici sunt localizaţi în doar şase oraşe: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, şi Iaşi, şi peste 500.000 de români nu au un medic de familie în localitate. Toate aceste date semnalează faptul că prevenţia afecţiunilor de sănătate prin demersuri de educaţie şi comunicare periodică cu cadrele medicale reprezintă un deziderat dificil de atins în România. Populaţiile din zone vulnerabile nu beneficiază nici de îndrumare medicală de bază sau de medicaţie adecvată la timp.

Pornind de la aceste premise şi nevoi ale publicului larg, inginerii Bright Distribution au proiectat o soluţie inteligentă pentru a aduce medicii mai aproape de pacienţi, anume dispozitivul de telesănătate Octodoc, care îmbină tehnologii hardware şi software avansate.

Inovaţia reprezintă primul sistem interactiv de telemedicină cu asistenţă video integrată, un concept hibrid unic în lume – care facilitează accesul la consiliere medicală deopotrivă pentru mediul urban, pentru populaţiile defavorizate din medii rurale cu resurse digitale limitate, precum şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Dispozitivul este multifuncţional şi uşor de utilizat, oferind pacienţilor posibilitatea de a intra în legătură cu un medic de familie sau medic specialist mai aproape de casă, la primul Punct Octodoc din proximitate.

Printre funcţionalităţile Octodoc se numără: teste şi măsurători de rutină (tensiune arterială, saturaţie de oxigen şi puls, temperatură, etc.), cititor card de sănătate şi tipărire documente medicale, asistenţă audio-video pentru programări şi informaţii cu echipa de relaţii clienţi, video-consultaţii cu medici, interfaţă software accesibilă de pe computer sau smartphone, management rapid al istoricului medical, şi multe altele.

După o serie de prototipuri şi procese de testare cu medici şi pacienţi, dispozitivul se află în etapa de producţie şi implementare software, urmând să fie accesibil publicului începând cu 2023, deopotrivă în regim CAS şi cu plată.





ORL