Aproape o treime dintre pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 după o formă mai gravă a bolii ajung înapoi în spital în următoarele cinci luni, iar unul din opt moare, arată noi statistici îngrijorătoare, potrivit Telegraph, citat de HotNews.ro.


Un studiu realizat de Universitatea Leicester şi de Oficiul Naţional pentru Statistică (ONS) a descoperit efecte pe termen lung devastatoare asupra celor care au avut o formă severă a bolii provocate de noul coronavirus, la mulţi dintre ei apărând probleme la inimă, diabet şi afecţiuni cronice la ficat şi rinichi.

Dintre 47.780 de persoane care au fost externate în primul val, 29,4% au fost reinternate în spital în următoarele 140 de zile, iar 12,3% din total au murit.

Kamlesh Khunti, unul dintre autorii studiului şi profesor în domeniul diabetului şi medicinii vasculare la Universitatea Leicester a spus că „acesta este cel mai mare studiu în rândul persoanelor externate din spital după ce fuseseră internate cu COVID-19”.

„Se pare că oamenii se duc acasă, au efecte pe termen lung, se întorc, şi mor. Am consemnat că aproape 30% sunt reinternaţi, este vorba de mulţi oameni. Cifrele sunt foarte mari”, a spus acesta.

Studiul a arătat că cei care supravieţuiesc COVID sunt de aproape trei ori şi jumătate mai predispuşi să reajungă în spital şi să moară, în următoarele 140 de zile, decât alte persoane externate.

Profesorul Khunti spune că echipa de cercetători a fost surprinsă să descopere că aşa mulţi oameni s-au întors cu un nou diagnostic, mulţi cu probleme de inimă, rinichi şi ficat, dar şi diabet.

El a precizat că este important ca aceştia să primească tratamente protectoare, precum statine sau aspirină.

„Nu ştim dacă este din cauză că COVID-19 distruge celule beta care produc insulină şi faci diabet de tip unu, sau pentru că produce rezistenţă la insulină şi faci tipul doi, dar observăm aceste surprinzătoare diagnostice de diabet”, a adăugat el.

Noul studiu este în faza de prepublicare şi urmează să fie evaluat de alţi oameni de ştiinţă. Totuşi, experţii spun că este unul important.

Christina Pagel, şefa unităţii de cercetare clinică de la University College London a afirmat că este o lucrare „foarte importantă. COVID nu este doar despre decese. (Există) o povară semnificativă a bolii pe termen lung după spitalizarea pentru COVID”.

 

Oncolog