Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a adăugat două noi antiinflamatoare pe lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul împotriva COVID-19.


OMS a publicat recent recomandări pentru tocilizumab şi sarilumab, relatează agenţia dpa, preluată de Agerpres.

Cele două medicamente folosite în tratamentul artritei reumatoide sunt esenţiale în cazul pacienţilor cu forme grave de COVID-19, conform recomandărilor actualizate ale OMS.

Datele a 27 de studii clinice, realizate cu ajutorul a peste 10.000 de bolnavi, au arătat că aceste medicamente au redus cu 13% riscul de deces la pacienţii cu forme grave de COVID-19, a precizat OMS.

Probabilitatea ca pacienţii grav bolnavi să aibă nevoie de respiraţie artificială a scăzut cu 28%, ca urmare a tratamentului.

„Aceste medicamente oferă speranţă pacienţilor şi familiilor care suferă de impactul devastator al formelor severe şi critice de COVID-19. Însă blocanţii receptorilor IL-6 rămân inaccesibili pentru majoritatea oamenilor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS le-a cerut companiilor farmaceutice să reducă preţul medicamentelor scumpe şi să le furnizeze ţărilor mai sărace care se confruntă deja cu o lipsă de vaccinuri anti-COVID-19.

În septembrie, OMS a recomandat steroizii ca tratament antiinflamator în cazul formelor severe de COVID-19, pentru a lupta împotriva răspunsului imun extrem la pacienţii infectaţi.


Farmacist