În Europa, doar o cincime dintre femei ştiu că alcoolul este un factor de risc pentru cancerul de sân, o boală care reprezintă o problemă de sănătate majoră în regiune, a avertizat filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).


Dintre femeile din 14 ţări europene, doar 21% sunt conştiente de legătura care există între consumul de alcool şi riscul de a dezvolta cancer mamar, a anunţat într-un comunicat OMS Europa, care reuneşte 53 de ţări, informează AFP şi Agerpres.

„Conştientizarea este încă şi mai scăzută în rândul bărbaţilor: doar 10% dintre ei cunosc această legătură”, se mai arată.

Pe Bătrânul continent, 600.000 de cazuri de cancer de sân au fost semnalate în 2022.

„Pentru femeile din Europa, cancerul de sân este principalul cancer cauzat de alcool, reprezentând 66% dintre toate cazurile de cancere atribuite alcoolului”, au mai subliniat reprezentanţii OMS.

Alcoolul afectează mai ales nivelurile de estrogen, care joacă un rol în dezvoltarea multor cancere mamare. Chiar şi un consul de alcool relativ scăzut poate contribui la creşterea acestui risc, a avertizat OMS.

„Mai mult de jumătate dintre cancerele de sân atribuite alcoolului în Europa nu se datorează unui consum excesiv de alcool şi aproximativ o treime dintre noile cazuri anuale sunt cauzate de un consum echivalent cu două mici pahare de vin pe zi”, au transmis specialiştii OMS.

Studiul prezentat de OMS Europa a fost realizat în Germania, Austria, Belgia, Spania, Estonia, Franţa, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Ţările de Jos, Portugalia, Slovenia şi Suedia.

 

 

Oncolog