Organizaţia Mondială a Sănătăţii a asigurat, joi, că populaţia nu trebuie să se teamă de transmiterea SARS-CoV-2 prin alimente, după ce China a anunţat că a descoperit coronavirus pe unele produse importate, scrie AFP.


„Nu credem că noul coronavirus poate fi transmis prin alimente. Dacă am înţeles bine, China caută virusul şi pe ambalaje, a analizat sute de mii şi a găsit foarte puţin, mai puţin de zece cazuri pozitive”, a explicat cercetătoarea Maria Van Kerkhove.

„Ştim că virusul poate rămâne pe suprafeţe puţin timp” şi „am transmis instrucţiuni, împreună cu FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), cu privire la manipularea alimentară” în sector pentru ca muncitorii să fie în siguranţă în mediul lor de lucru, a adăugat reprezentantul OMS.

„Oamenii nu trebuie să se teamă de hrană, nici de ambalajele alimentare sau de lanţurile alimentare”, a precizat Michael Ryan, director pentru situaţiile de urgenţă sanitară la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Alimentaţia noastră, în ceea ce priveşte COVID-19, este sigură”, „nu există nicio dovadă că alimentele sau lanţurile alimentare participă la transmiterea virusului”, a afirmat el, amintind de precauţii de folosire („spălatul pe mâini", „gătirea corespunzătoare a alimentelor”). „Nu trebuie să amplificăm acest tip de informare. Oamenilor le este destul de frică de pandemie”, a subliniat el.

Autorităţile chineze au anunţat joi că au găsit o urmă de coronavirus, în timpul unui control de rutină, pe aripioare de pui congelate, probe prelevate marţi, dar şi pe ambalaje de creveţi importaţi din Ecuador.