Tonele de deşeuri medicale asociate COVID-19 prezintă riscuri pentru sănătate şi pentru mediu, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), solicitând măsuri pentru a reduce în special utilizarea mănuşilor.


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a analizat, într-un raport, cele aproape 87.000 de tone de echipamente de protecţie individuală care au fost expediate între martie 2020 şi noiembrie 2021 în întreaga lume de Naţiunile Unite, pentru a ajuta ţările, în special pe cele mai defavorizate, ca să facă faţă pandemiei, informează AFP şi dpa, preluate de Agerpres.

Au fost expediate peste 140 de milioane de kituri de testare, capabile să genereze 2.600 de tone de deşeuri neinfecţioase (în principal plastic) şi 731.000 de litri de deşeuri chimice (echivalentul unei treimi dintr-un bazin olimpic). Peste 8 miliarde de doze de vaccin au fost administrate în întreaga lume, generând alte 144.000 de tone de deşeuri sub formă de seringi, ace şi cutii de siguranţă.

Aproximativ 97% din deşeurile din plastic rezultate în urma testelor au fost incinerate. Aceste zeci de mii de tone de deşeuri medicale la care se face referire în raport reprezintă însă doar o mică parte din volumul global de deşeuri, deoarece studiul nu ia în considerare echipamentele care nu au fost trimise prin intermediul ONU.

Deşeurile medicale suplimentare rezultate în urma răspunsului la pandemie au pus la grea încercare sistemele de gestionare a deşeurilor din întreaga lume şi ameninţă „sănătatea oamenilor şi pe cea a mediului”, subliniază cu îngrijorare OMS.

Potrivit raportului, 3 din 10 unităţi sanitare din întreaga lume nu dispun de sisteme de sortare a deşeurilor. În ţările mai puţin dezvoltate, mai puţin de una din 3 unităţi sanitare dispune de un serviciu de bază de gestionare a deşeurilor medicale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii sugerează crearea unor ambalaje mai mici şi, în general, fabricarea de echipamente din materiale regenerabile.

Raportul solicită dezvoltarea de măşti care pot fi folosite de mai multe ori sau care pot fi compostate. OMS pune un accent deosebit pe mănuşi, care, în contextul răspunsului la pandemie, constituie în termeni de volum cea mai mare parte a deşeurilor provenite din echipamentele de protecţie individuală achiziţionate prin intermediul ONU .

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că aceste mănuşi sunt folosite într-un număr mult prea mare: deşi nu le recomandă pentru administrarea vaccinurilor, „se pare că este o practică obişnuită”, se arată în raport.

 

Oncolog