Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la relaxarea restricţiilor în unele ţări care găzduiesc meciuri EURO 2020 şi a cerut reacţii rapide după creşterea numărului de cazuri de coronavirus în apropierea mai multor stadioane.


OMS, care nu a numit oraşe sau ţări, deplânge mai ales faptul că „unele stadioane care găzduiesc turneul cresc în acest moment numărul spectatorilor autorizaţi să vadă un meci”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„În câteva din oraşele gazdă, cazurile de COVID-19 sunt deja în creştere în zonele unde se joacă meciurile”, a afirmat Robb Butler, director executiv al OMS Europa, într-o declaraţie pentru AFP. În sectoarele unde infectarea este în creştere, OMS Europa a cerut să se acţioneze rapid, prin testări şi prin accelerarea vaccinării în rândul persoanelor vulnerabile.

Autorităţile britanice au anunţat recent că peste 60.000 de spectatori vor fi prezenţi pe Wembley la semifinalele şi finala competiţiei, în loc de 40.000 prevăzuţi iniţial.

UEFA a cerut guvernului britanic o relaxare a restricţiilor de circulaţie legate de COVID-19 pentru 2.500 de VIP-uri aşteptate la finala de pe 11 iulie.

În Danemarca au fost detectate 29 de cazuri legate de meciurile EURO care se dispută la Copenhaga, au anunţat autorităţile daneze. Este vorba de cazuri în care „persoana era bolnavă în timpul meciului sau a fost infectată în timpul acestuia”, a declarat o responsabilă a autorităţii sanitare, Anette Lykke Petri. „Teoretic, ar putea exista mai multe persoane infectate”, a adăugat ea.

În Danemarca, au fost acceptaţi 25.000 de spectatori, faţă de 16.000 prevăzuţi iniţial, iar Budapesta este singurul oraş EURO unde meciurile au loc cu stadionul plin.

Chiar dacă situaţia epidemică s-a îmbunătăţit în Europa, OMS nu a încetat să ceară prudenţă.

„Suntem departe de a fi în afara pericolului”, a avertizat la începutul lui iunie Hans Kluge, director regional pentru Europa al OMS.

 

ORL