Din aceeași categorie
„Fie că este vorba de promovarea activităţii fizice sau de protejarea populaţiei împotriva unei serii de ameninţări la adresa sănătăţii, OMS este mândră să contribuie la succesul Jocurilor Olimpice de la Paris”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat.
OMS şi CIO – care colaborează strâns în baza unui memorandum de înţelegere semnat în 2020 şi reînnoit în acest an – au lansat o campanie de promovare a activităţii fizice. Campania vizează să motiveze personalităţile din lumea sportului şi publicul mondial să facă mişcare, pentru o sănătate mai bună. În acest sens, Guvernul francez a implementat un program de 30 de minute de activitate fizică zilnică în şcoli, pentru ca Jocurile Olimpice de la Paris să lase o moştenire durabilă în materie de sănătate.
Specialişti în securitatea sanitară de la Sediul OMS din Geneva şi de la Biroul Regional OMS pentru Europa din Copenhaga au ajutat activ autorităţile naţionale şi regionale să protejeze sănătatea populaţiei în timpul şi după planificarea şi organizarea Jocurilor. Aceasta include pregătirea pentru eventuale scenarii care ar putea afecta sănătatea, cum ar fi valuri de căldură, epidemii de boli infecţioase, riscuri legate de siguranţa alimentelor şi apei, acte de terorism.
În colaborare cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Franţa, OMS a redactat un aviz comun de sănătate publică destinat persoanelor care se deplasează la Paris pentru a asista la Jocurile Olimpice, precum şi la Jocurile Paralimpice (care vor începe pe 28 august). Au fost elaborate orientări privind vaccinările necesare înainte de orice călătorie în Franţa, metodele de protecţie împotriva diferitelor boli, cum ar fi bolile respiratorii sau bolile transmise de ţânţari şi căpuşe, şi importanţa menţinerii răcorii şi hidratării pentru milioanele de persoane care vor veni în Franţa pentru a asista la aceste evenimente majore ale calendarului sportiv.
OMS a participat la exerciţiile de simulare Paris 2024 organizate de CIO pentru a testa planurile de sănătate publică. De asemenea, elaborează rapoarte zilnice de situaţie, în colaborare cu ECDC. Aceste rapoarte urmăresc să semnaleze orice eveniment de sănătate şi să faciliteze măsurile necesare pentru a răspunde rapid, fiind comunicate CIO şi altor parteneri.
Un summit intitulat „Sportul pentru dezvoltare durabilă” a fost organizat de preşedinţia franceză şi CIO. În cadrul evenimentului, OMS s-a angajat să sprijine nutriţia şi să îşi intensifice sprijinul pentru ţările care doresc să îmbunătăţească alimentaţia, să promoveze activitatea fizică şi să asigure servicii de diagnostic şi gestionare a obezităţii, în vederea reducerii prevalenţei obezităţii cu 5% în ţările vizate până în 2030.
asociere oms-ciojo paris 2024asigurare sanatate participanti