Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a raportat concluziile unui Comitet consultativ de experţi cu privire la evoluţia virusului SARS-CoV-2 - concluzii liniştitoare după îngrijorările cauzate de pre-publicarea unui studiu care nu a fost revizuit de oamenii de ştiinţă şi care părea să arate că, dimpotrivă, subvarianta BA.2 ar provoca forme mai grave de boală.


Subvarianta BA.2 a Omicron nu provoacă o formă mai gravă de COVID-19 decât subvarianta BA.1, care circulă la scară largă la nivel global, a declarat un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de AFP şi Agerpres.

„Nu vedem o diferenţă în ceea ce priveşte severitatea între (subvariantele) BA.1 şi BA.2 şi, prin urmare, este un nivel similar de severitate în ceea ce priveşte riscul de spitalizare”, a declarat Maria Van Kerkhove, director al programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe reţelele sociale.

Această constatare „este cu adevărat importantă, deoarece în multe ţări a existat o circulaţie substanţială atât a BA.1, cât şi a BA.2”, a mai spus directorul.

Van Kerkhove le-a cerut ţărilor din lume să nu-şi demonteze dispozitivele de secvenţiere, simultan cu ridicarea restricţiilor sanitare.

 

ORL