Ţigările electronice şi alte produse similare reprezintă un pericol la adresa sănătăţii şi trebuie reglementate, avertizează OMS. În statele în care astfel de produse nu sunt interzise, guvernele ar trebui să adopte măsuri adecvate pentru a-şi proteja populaţia şi pentru a preveni utilizarea inhalatoarelor electronice de către copii, adolescenţi şi alte grupuri vulnerabile.


„Nicotina are o capacitate mare de a provoca dependenţă, iar inhalatoarele electronice pe bază de nicotină sunt periculoase şi necesită o mai bună reglementare”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de AFP şi preluat de Agerpres.

Ghebreyesus a dat publicităţii datele unui nou raport privind lupta împotriva fumatului, realizat împreună cu Bloomberg Philanthropies.

Raportul menţionează că producătorii acestor produse, a căror gamă continuă să se extindă, vizează adesea copii şi adolescenţi cu mii de arme tentante - raportul a consemnat 16.000 - şi afirmaţii liniştitoare.

Miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al oraşului New York, angajat de mult timp în lupta contra fumatului, a denunţat tactica companiilor producătoare de produse pe bază de tutun.

„Pe măsură ce vânzările de ţigări scad, companiile de tutun au promovat în mod agresiv noi produse precum ţigările electronice sau produsele pe bază de tutun încălzit şi au exercitat presiune asupra guvernelor pentru a-şi limita reglementările'”, a spus el.

„Scopul lor este simplu: să aibă o nouă generaţie dependentă de nicotină, şi nu îi putem lăsa”, a precizat Michael Bloomberg.

Directorul OMS consideră că, în statele în care astfel de produse nu sunt interzise, guvernele ar trebui să adopte „măsuri adecvate pentru a-şi proteja populaţia de pericolul inhalatoarelor electronice pe bază de nicotină şi pentru a preveni utilizarea lor de către copii, adolescenţi şi alte grupuri vulnerabile”.

Utilizarea ţigărilor electronice de către persoanele cu vârste sub 20 de ani suscită o preocupare deosebită pentru OMS, în special din cauza efectelor nocive ale nicotinei asupra dezvoltării creierului la această grupă de vârstă şi a pericolului asociat anumitor ingrediente.

Copiii care folosesc aceste dispozitive sunt mai predispuşi să fumeze mai târziu, au arătat reprezentanţii OMS.

Reglementarea acestui domeniu nu este, însă, facilă, fiindcă „aceste produse sunt foarte diverse şi evoluează rapid”, a subliniat dr. Rüdiger Krech, director pentru promovarea sănătăţii în cadrul OMS. „Este unul dintre modurile în care producătorii subminează şi zădărnicesc măsurile de control”, a adăugat el.

Potrivit raportului, 32 de ţări interzic vânzarea acestor inhalatoare electronice de nicotină, iar 79 au adoptat cel puţin o măsură pentru a limita utilizarea lor, cum ar fi interzicerea publicităţii.

Însă, după cum subliniază OMS, 84 de state nu au adoptat nicio măsură de protecţie.

 

Pediatru