Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a solicitat statelor membre să realizeze reformele necesare pentru pregătirea în vederea următoarei pandemii. El le-a mai cerut naţiunilor să onoreze un angajament anterior privind creşterea finanţării agenţiei sanitare a ONU.


La reuniunea anuală a OMS de la Geneva, la câteva săptămâni după încheierea stării de urgenţă la nivel mondial asociată COVID-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că este momentul ca negocierile pentru prevenirea următoarei pandemii să avanseze, informează Reuters şi Agerpres.

„Această problemă nu poate fi evitată”, a spus directorul OMS într-un important discurs adresat statelor membre ale organizaţiei, avertizând că următoarea pandemie ar putea oricând „să bată la uşă”.

Reuniunea anuală a OMS, care se desfăşoară timp de zece zile şi coincide cu aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea OMS, va aborda subiectul provocărilor sanitare globale, inclusiv reacţia la viitoarele pandemii.

Cele 194 de state membre ale OMS negociază în prezent reforme la normele obligatorii care stabilesc obligaţiile acestora în eventualitatea unei urgenţe globale de sănătate şi, de asemenea, schiţează un tratat mai cuprinzător privind pandemiile, care urmează să fie ratificat anul viitor.

Ţările urmează, de asemenea, să dezbată bugetul OMS pentru 2024 - 2025, care include majorări ale taxelor anuale ale statelor membre.

Statele membre vor mai discuta despre accesul la servicii medicale de bază pentru cei 8 miliarde de cetăţeni ai lumii.

Antonio Guterres, secretar general al ONU, a declarat la începutul reuniunii anuale a OMS că războiul, criza climatică şi pandemia de coronavirus ameninţă decenii de progres în ceea ce priveşte sistemul global de sănătate.

 




Alergologia