Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că va începe să folosească termenul „mpox” ca sinonim pentru variola maimuţei, şi i-a îndemnat şi pe alţii să facă acest lucru după ce organizaţia a primit plângeri că denumirea actuală a bolii este rasistă şi stigmatizantă.


„Ambele denumiri vor fi folosite simultan timp de un an, iar termenul «variola maimuţei» va fi eliminat treptat”, deşi va putea fi păstrat în clasificarea internaţională a bolilor, au anunţat reprezentanţii OMS, citaţi de Reuters, AFP şi Agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii are autoritatea de a denumi boli noi şi, în cazuri excepţionale, de a schimba denumirea bolilor existente.

„Problema utilizării noului nume în diferite limbi a fost discutată pe larg. Termenul preferat «mpox» poate fi folosit în alte limbi”, au subliniat reprezentanţii OMS.

Dacă acest termen va ridica o problemă într-o anumită limbă, OMS va lansa consultări cu autorităţile guvernamentale competente şi cu societăţile ştiinţifice în cauză, înainte de a lua o decizie.

Termenul „mpox” va înlocui complet denumirea folosită până acum după o perioadă de tranziţie de un an. „Acest lucru ajută la atenuarea îngrijorărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de schimbarea numelui în mijlocul unui focar global”, a afirmat OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat la începutul anului 2022 un proces de consultare publică pentru a găsi un nou nume pentru variola maimuţei. Una dintre cele mai populare propuneri a fost „mpox” sau „Mpox”.

Variola maimuţei, descoperită în 1958 şi numită după prima vietate care a prezentat simptome, a fost răspândită mai ales în ţări din vestul şi centrul Africii până în acest an. În prezent, 110 ţări au raportat aproximativ 80.000 de cazuri confirmate şi 55 de decese, conform datelor OMS.





Ginecologia (1)