Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat miercuri că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este unul miraculos, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire postvaccinală.


„Ştiam de la început că acest vaccin nu va fi un glonţ de argint şi că nu se va ridica la nivelul tuturor aşteptărilor”, a declarat dr. Rosamund Lewis, expert OMS în variola maimuţei, citat de dpa şi Agerpres.

Lewis a subliniat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin şi a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient - fie după expunerea la virus, fie ca măsură preventivă.

Expertul OMS a precizat că persoanele vaccinate trebuie să aştepte cel puţin două săptămâni după cea de-a doua doză pentru ca vaccinul să îşi facă pe deplin efectul.

Peste 90% din cazurile de variola maimuţei au fost raportate în cazul unor bărbaţi care întreţin relaţii sexuale frecvente cu parteneri diferiţi. Reprezentanta OMS le-a solicitat celor din această categorie să-şi reducă numărul de parteneri.

Până la jumătatea acestei săptămâni, s-au raportat peste 35.000 de cazuri de variola maimuţei în 92 de ţări. Doisprezece bolnavi au murit.

 



Alergologia