Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN) şi MSD România lansează podcastul „Gânduri şi emoţii în parcursul oncologic”, prima resursă multimedia de suport psiho-oncologic care se adresează persoanelor cu cancer.


Conceput de dr. Florina Pop, psiholog clinician principal la IOCN, podcastul „Gânduri şi emoţii în parcursul oncologic” abordează, în opt episoade, cele mai comune provocări şi teme de îngrijorare resimţite de către pacienţi şi de familiile acestora, în fiecare etapă prin care trec, de la confirmarea diagnosticului de cancer la tratament şi supravieţuire. Podcastul este disponibil gratuit pe platforma onco-plan.ro, se arată într-un comunicat.

Având în vedere că unul din doi pacienţi oncologici se confruntă cu stări de anxietate sau depresie, este nevoie de resurse care să îi sprijine în adaptarea la diagnostic, în parcurgerea traseului oncologic, precum şi în adaptarea la „noul normal”. Podcastul cuprinde informaţiile necesare pentru ca pacienţii să poată gestiona mai uşor stările de anxietate sau depresie, îmbunătăţindu-le astfel calitatea vieţii. În acest sens, Florina Pop propune o serie de mecanisme de adaptare la boala oncologică, de mindfulness şi de gestionare a fricii de recidivă şi a imaginii de sine.

Nivelul de stres al pacienţilor oncologici este amplificat în prezent de teama infecţiei cu SARS-CoV-2 şi a riscului de a dezvolta complicaţii grave - circa unul din 10 decese prin COVID-19 în România au survenit la pacienţi diagnosticaţi anterior cu o formă de cancer. În plus, limitarea accesului la servicii medicale în această perioadă intensifică temerile şi îngrijorările pacienţilor cu privire la accesul la tratament şi la recurenţa bolii.

„Conform studiilor pe care le-am derulat recent, teama, îngrijorarea şi frica sunt cele mai resimţite sentimente la aflarea diagnosticului de cancer, atât de către pacienţi, cât şi de către cei apropiaţi acestora. În plus, temerile pacienţilor oncologici din România în ceea ce priveşte riscurile COVID-19 sunt justificate, având în vedere că, în rândul celor decedaţi de COVID-19, ponderea pacienţilor oncologici este dublă în România faţă de SUA, respectiv 9,8% comparativ cu 4,8%. Este foarte important să îi susţinem şi să îi protejăm prin toate mijloacele de care dispunem”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Dr. Florina Pop ajută de peste 10 ani pacienţii diagnosticaţi cu cancer şi familiile acestora să facă faţă acestui proces şi să urmeze calea spre sănătate. Pentru a veni în sprijinul tuturor pacienţilor şi pentru a uşura accesul acestora la informaţie, înregistrările episoadelor sunt însoţite şi de transcriptul textelor lecturate.

„Cunoaşterea tipului de cancer, a opţiunilor de tratament, înţelegerea emoţiilor şi trăirilor frecvent întânite de-a lungul traseului oncologic şi adaptarea la viaţa cu cancer sunt elemente esenţiale pentru pacient şi familia sa în confruntarea cu cancerul. Educaţia pentru sănătate contribuie la creşterea încrederii pacientului în a-şi asuma un rol activ în procesul de luare a deciziilor privind tratarea afecţiunii sale, în navigarea în sistemul de sănătate şi în solicitarea celor mai bune îngrijiri şi a suportului de care are nevoie  Din acest motiv, platforma integrează un conţinut complex şi relevant, îmbogăţindu-se permanent cu instrumente noi de sprijin şi rezilienţă în procesul de gestionare a bolii oncologice”, a afirmat Kostas Papagiannis, Managing Director MSD Romania.

 

Alergologia