O prima versiune a viitorului tratat internaţional împotriva poluării cu plastic urmează să fie elaborată până în noiembrie, au decis cele 175 de ţări care s-au reunit la sediul UNESCO din Paris.


Comitetul Internaţional de Negocieri (INC) a solicitat preşedintelui său să pregătească proiectul unei prime versiuni a tratatului internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic, care va fi examinat în noiembrie, la cea de-a treia reuniune a acestui comitet care va avea loc la Nairobi. Se are în vedere un tratat definitiv până la sfârşitul anului 2024.

Aceasta este rezoluţia propusă după o şedinţă finală condusă de Franţa şi Brazilia, adoptată în şedinţă plenară, la sediul UNESCO din Paris, informează AFP şi Agerpres.

Cele 175 de ţări s-au reunit pentru a doua din cele cinci sesiuni de negocieri menite să elaboreze un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic până la sfârşitul anului 2024, care să acopere întregul ciclu de viaţă al plasticului.

Principiul acestui tratat, foarte aşteptat având în vedere amploarea tot mai mare a crizei plasticului, în paralel cu crizele climatice şi a biodiversităţii, a fost convenit în februarie 2022 la Nairobi, la sediul Programului ONU pentru Mediu (UNEP).

Mizele sunt mari. Producţia anuală de plastic s-a dublat în ultimii 20 de ani, ajungând la 460 de milioane de tone şi s-ar putea tripla până în 2060 dacă nu se face nimic. Ţările trebuie să se pună de acord în pofida ambiţiilor divergente şi sub presiunea contrară exercitată de anumite industrii, susţinute de ţările producătoare de petrol şi de ONG-uri.

După următoarea întâlnire din Kenya, negocierile din aprilie 2024 vor continua în Canada, urmând să se încheie în Coreea de Sud, la sfârşitul lui 2024.

 Farmacist