Experţii internaţionali arată că o nouă variantă a coronavirusului, depistată în Cipru şi considerată drept o combinaţie între Omicron şi Delta, nu se confirmă. Secvenţierile genomice arată că e vorba de o contaminare în laborator şi nu de o nouă tulpină.


La data de 8 ianuarie, agenţiile internaţionale informau despre depistarea unei noi tulpini a coronavirusului, rezultatul unei fuziuni între variantele Delta şi Omicron şi denumită Deltacron. Un laborator din Cipru a tras semnalul de alarmă, informează website-ul de ştiri Numerama.

Într-un interviu acordat de profesorul Leondios Kostrikis publicaţiei Bloomberg, acesta afirma că „există la ora actuală coinfecţii Omicron şi Delta, iar noi am găsit această tulpină care e o combinaţie a celor două”.

Oamenii de ştiinţă spun însă că nu există nicio dovadă că s-ar fi produs fenomenul numit recombinare, cele observate în Cipru fiind rezultatul unei contaminări în laborator.

Cele două variante, Omicron şi Delta, se propagă la ora actuală cu o frecvenţă ridicată, ceea ce înseamnă că ambele tulpini au o probabilitate mare de a se afla în eşantioanele testate. În acest context, o contaminare înseamnă că elementele genetice ale celor două tulpini s-au regăsit în acelaşi test, falsificând rezultatul şi dând impresia unui variante complet diferite.

Teoria contaminării în laborator pare a se confirma prin analiza secvenţierii genomice, pe care laboratorul a publicat-o în baza de date GISAID, arată biologul francez Florence Débarre, citat de Numerama. La rândul său, virusologul Tom Peacock de la Imperial College London estimează, într-o postare pe Twitter, că secvenţele Deltacron sunt „destul de clar o contaminare”, pentru că nu sunt sunt grupate într-un cluster coerent, ca în cazul unei noi tulpini.

 Krutika Kuppalli, doctor în echipa tehnică COVID din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a arătat la rândul ei că „nu există Deltacron”, şi că variantele Omicron şi Delta nu au format o super-variantă.

Omul de ştiinţă american Eric Topol a ţinut să pună punctul pe i, definind Deltacron drept o „scariant” (combinaţie între scary/înfricoşător şi variant/variantă) - ceva ce „nu este cu adevărat o variantă, dar care înspăimântă pe toată lumea, fără să fie necesar”. Mesajul său pe Twitter denunţă difuzarea în pripă a unor informaţii care nu sunt verificate din mai multe surse.

Totuşi, precizează site-ul Numerama, coinfecţiile există, chiar dacă sunt rare. Asta înseamnă că un pacient poate fi infectat simultan cu Omicron şi cu Delta, aşa cum se poate infecta simultan cu virusul gripal şi cu SARS-CoV-2 – fără ca „Deltacron” sau „Flurona” să desemneze totuşi o nouă tulpină.



Alergologia