Cercetătorii de la Departamentul de Ştiinţe pentru Inginerie al Universităţii din Oxford şi de la Centrul de Cercetare Avansată din Oxford Suzhou au dezvoltat o tehnologie de testare rapidă pentru noul coronavirus. Echipa oamenilor de ştiinţă a lucrat pentru îmbunătăţirea capacităţilor de testare pe măsură ce virusul se răspândeşte la nivel internaţional, potrivit University of Oxford.

Noul test este mult mai rapid şi nu are nevoie de un instrument complicat. Rezulatele pentru testele anterioare de ARN viral au durat 1,5 până la 2 ore. Cercetătorii de la Oxford au dezvoltat un test nou, bazat pe o tehnică care este capabilă să dea rezultate în doar o jumătate de oră - de trei ori mai rapid decât metoda actuală.

„Farmecul acestui nou test constă în proiectarea detectării virale care poate recunoaşte în mod specific fragmentele ARN şi ARN SARS-CoV-2 (COVID-19). Testul are verificări încorporate pentru a preveni falsele rezultate pozitive sau negative, iar rezultatele au fost extrem de precise", a spus profesorul Wei Huang.

În plus, tehnologia noului test este foarte sensibilă. Aceasta înseamnă că pacienţii aflaţi în stadiile incipiente ale infecţiei pot fi identificaţi mai devreme, ceea ce ar putea ajuta la reducerea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 (COVID-19). Oamenii de ştiinţă arată că tehnologia necesită doar un bloc de căldură simplu, care menţine o temperatură constantă pentru transcripţia inversă a ARN-ului şi amplificarea ADN-ului, iar rezultatele pot fi citite cu ochiul liber.

Oamenii de ştiinţă de la Oxford lucrează acum la dezvoltarea unui dispozitiv integrat, astfel încât testul să poată fi utilizat în clinici, aeroporturi sau chiar pentru uz casnic.