Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) solicită public autorităţilor eliminarea impozitării cu 10% pentru pacienţii cronici şi cu boli rare.


Reglementările din România au mers multă vreme pe considerarea pacienţilor cronici ca fiind asistaţi social, pensionari sau susţinuţi de stat, se arată într-un comunicat al COPAC. În prezent, bolile cronice afectează tot mai multe persoane, din ce în ce mai tinere, oameni activi, cu serviciu şi responsabilităţi. Aceşti oameni trebuie încurajaţi să lucreze şi susţinuţi atunci când au probleme, nu discriminaţi prin impozitarea veniturilor.

„Înţelegem că decizia impozitării a venit pe fondul unui număr mare de concedii medicale, unele, poate nejustificate, dar, vă asigurăm că nu este cazul pacienţilor cu boli cronice sau boli rare. Prin urmare, vă rugăm să luaţi măsuri şi să eliminaţi impozitarea pacienţilor cu boli cronice şi rare”, se subliniază în comunicat.

Luni, 5 februarie Comisia de muncă a Senatului a amânat, cu o săptămână, dezbaterea aferentă OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare prin care concediile medicale sunt impozitate cu 10% de la 1 ianuarie, informează Agerpres.

Sursă logo: Facebook COPAC -Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România





ORL