Începând cu 1 iunie, persoanele cu scleroză multiplă din România au acces la un medicament produs de compania Roche şi destinat adulţilor cu forme recurente de scleroză multiplă (SMR), cu boală activă, definită prin caracteristici clinice sau imagistice. Terapia este disponibilă pacienţilor în regim compensat, prin Programul Naţional de Neurologie.


Pacienţii diagnosticaţi cu forma primar progresivă (SMPP) a bolii vor putea beneficia, de asemenea, de acest tratament, singurul aprobat pentru această formă a bolii, începând cu 1 septembrie, după finalizarea unor paşi necesari de reglementare.

La nivel global, peste 160.000 de pacienţi au fost trataţi până acum cu acest medicament, care este singura terapie cu administrare o dată la şase luni, indicată atât pentru scleroza multiplă recurent remisivă, cât şi pentru tratamentul sclerozei multiple primar progresive.

„Terapiile moderne care au demonstrat încetinirea progresiei bolii (scăderea deteriorării funcţiilor motorii, scăderea deteriorării cognitive) au un rol important în ameliorarea vieţii persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă. În plus, tratamentele cu perioadă lungă între administrări conferă pacientului avantaje multiple: 1. mai puţine reacţii adverse pe un an de zile; 2. lipsa reacţiilor adverse între administrări; 3. libertatea pacientului, care nu mai este dependent de administrarea zilnică sau cu frecvenţă la 2-3 zile a tratamentului. Este esenţial ca pacienţii să discute cu medicul curant posibilităţile de tratament şi să fie diagnositcaţi cât mai devreme şi, odată cu stabilirea diagnosticului, să aibă acces la tratamentul indicat pe forma respectivă de boală”, a declarat dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurolog, Spitalul Clinic Colentina.


Cum se manifestă scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală inflamatorie în care există deteriorarea atât a stratului de mielină, cât şi a fibrelor nervoase şi a neuronilor din creier şi măduva spinării. Această deteriorare afectează atât transmisia impulsurilor nervoase în creier, dar şi din creier către măduva spinării, precum şi apariţia unor semne neurologice care nu mai pot fi recuperate (handicap motor, tulburări ale acuităţii vizuale, tulburări sexuale, scăderea funcţiilor cognitive, tulburări psihice).

Numită şi „Boala cu 1000 de feţe”, această maladie afectează circa 700.000 de persoane în Europa, dintre care aproximativ 96.000 suferă de forma primar progesivă de scleroză multiplă, una dintre formele care provoacă invalidităţi majore. Cele mai multe persoane diagnosticate cu scleroză multiplă suferă de forma recurentă (SMR) sau primar progresivă (SMPP) la momentul diagnosticării.


Scleroza multiplă în România

•        în conformitate cu cele mai recente date epidemiologice evidenţiate de acest studiu, scleroza multiplă este o boală rară în România

•        boala afectează peste 7.500 de persoane în România

•        dintre acestea, aproximativ 5.000 au accesat sistemul public de sănătate în anul 2016, având aşadar boala activă

•        în fiecare an, sunt diagnosticate 965 de cazuri noi; anual, 74 de pacienţi pierd lupta cu boala

•        o persoană cu scleroză multiplă  trăieşte, în medie, cu circa 10 ani mai puţin decât o persoană sănătoasă

•        boala apare mai des la femei decât la bărbaţi, într-o proporţie de circa 70%

•        nivelul estimat de acces la diagnostic şi tratament conform protocoalelor terapeutice raportat de pacienţii cu scleroză multiplă din România este 64%