Din data de 8 noiembrie, persoanele imunizate cu vaccin de la Johnson&Johnson au recomandare să facă rapelul cu un vaccin pe bază de ARN mesager - fie de la Pfizer, fie de la Moderna. Doritorii pot opta însă să facă rapelul şi cu acelaşi tip de vaccin, a anunţat preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă.


Valeriu Gheorghiţă a anunţat că, de la 1 noiembrie, cei care s-au vaccinat la prima schemă cu Moderna se vor putea imuniza la rapel cu jumătate de doză de vaccin de la aceeaşi firmă. Cei care au primit Pfizer, Astra Zeneca sau Johnson&Johnson vor primi o doză întreagă de ser ARNm, informează Agerpres.

„Persoanele care au fost vaccinate la prima schemă cu Moderna vor primi la rapel jumătate de doză, şi anume 50 de micrograme, adică 0,25 ml din flacon. Celelalte persoane care au fost vaccinate la prima schemă cu Pfizer, Astra Zeneca sau Johnson&Johnson care optează pentru rapel de la Moderna vor primi o doză întreagă”, a declarat preşedintele CNCAV.

El a mai adăugat că, în baza recomandărilor şi studiilor ştiinţifice, de la 8 noiembrie, persoanele imunizate cu vaccin de la compania Johnson&Johnson vor avea recomandare de rapel un vaccin pe bază de ARN mesager -  fie de la Pfizer, fie de la Moderna.

„La rapel, persoanele vaccinate deja cu Johnson&Johnson vor putea opta pentru acelaşi tip de vaccin. Prima recomandare este de a face un vaccin pe bază de ARN mesager, dar se permite, la opţiunea pacientului, să se administreze la rapel acelaşi tip de vaccin, Johnson&Johnson”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

 

ORL