Examenul naţional de rezidenţiat va avea loc duminică, 20 noiembrie 2022. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va lua măsuri speciale astfel încât proba scrisă, la care vor participa peste 1.400 de candidaţi, să se desfăşoare în condiţii optime pentru toţi cei implicaţi în acest proces, candidaţi şi organizatori.


Concursul de intrare în rezidenţiat pe post şi în rezidenţiat pe loc este organizat de Ministerul Sănătăţii, UMF „Iuliu Haţieganu” fiind centru de examinare. Examenul se desfăşoară, în fiecare an, în şase centre universitare din ţară: Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Craiova şi Timişoara. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 5.634 de locuri şi 231 de posturi, pentru care vor candida 10.330 de absolvenţi din întreaga ţară, se arată într-un comunicat. 

La Cluj-Napoca, s-au înscris 1.432 de candidaţi: 771 de absolvenţi de Medicină, 278 de absolvenţi de Medicină dentară şi 383 de absolvenţi de Farmacie.

Unităţile și specialităţile pentru care se organizează̆ rezidenţiat, precum şi cifra de şcolarizare pe domenii și specialităţi pe post sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătății. Numărul de locuri și posturi pe domenii și specialităţi este stabilit defalcat pe centre universitare, inclusiv pentru centrele universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară și farmacie, în funcție de capacităţile de pregătire pe specialităţi ale acestora, de către Ministerul Sănătății și Grupul Universităţilor de Medicină și Farmacie din România și sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătății.

Examenul scris va începe duminică, 20 noiembrie, la ora 10.00, va avea durata de 4 ore şi se va susţine în trei domenii: medicină, medicină dentară şi farmacie. Acesta se va desfăşura sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Candidaţii vor primi rezultatele pe loc, după încheierea examenului, corectarea grilelor realizându-se în mod electronic.

Pentru a asigura condiţii optime pentru candidaţi şi pentru a respecta distanţarea fizică, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a pregătit 13 săli de examen, în mai multe locaţii din Cluj-Napoca: amfiteatrele proprii, amfiteatre ale Universităţii Babeş-Bolyai şi sala polivalentă BTArena. Prin ordinul ministrului sănătăţii, se recomandă purtarea măştii de protecţie şi se vor asigura săli de examinare speciale pentru candidaţii care prezintă simptome respiratorii.

„Examenul naţional de intrare în rezidenţiat este una dintre cele mai importante etape din viaţa unui viitor medic sau farmacist şi, din acest motiv, universitatea noastră va privi cu maximă seriozitate modalitatea de organizare a acestui concurs, acţionând preventiv şi cu responsabilitate, în beneficiul candidaţilor. Şi în acest an va fi o concurenţă mare pentru posturile şi locurile scoase la concurs şi le dorim mult succes tuturor candidaţilor”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”  Cluj-Napoca.

Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.

La concursul de rezidenţiat de anul trecut, cele mai mari punctaje din ţară şi cea mai mare rată de promovare, în toate cele trei domenii -  medicină, medicină dentară şi farmacie - au fost obţinute de către absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Informaţii suplimentare se pot obţine pe site-ul oficial al concursurilor naţionale de rezidenţiat.  




Pediatru