Medicii de familie şi specialiştii ar trebui să îşi sfătuiască pacienţii să ducă inhalatoarele folosite la punctele speciale de colectare. 10.000 de inhalatoare (echivalentul a 550 kg de deşeuri medicale de tip infecţios) au fost strânse în perioada mai-decembrie 2017 şi incinerate ecologic, cu scopul de a reduce emisiile cu efect de seră şi amprenta de carbon şi a proteja sănătatea populaţiei, prin evitarea contaminării solului cu potenţiale virusuri rămase pe dispozitivul inhalator.

„În cadrul programului, peste 550 kg de deşeuri medicale de tip infecţios au fost colectate şi eliminate definitiv din natură, reprezentând un total de peste 10.000 de inhalatoare depuse. Astfel, programul a împiedicat ca peste 886 tone de CO2 să polueze mediul, ceea ce reprezintă amprenta de carbon ce ar fi fost generată de aceste deşeuri dacă ar fi fost aruncate în natură. (…) În România, dacă fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2 , într-un an. Altfel, această cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensată cu ajutorul oxigenului produs în decurs de un an de 2.831 hectare de pădure de stejari – adică de 25 de ori mărimea Parcului Herăstrău din Bucureşti. Din totalul dispozitivelor colectate în cadrul programului, circa 90% au fost cu aerosoli – tipul de inhalatoare care are cel mai mare impact asupra mediului”, se arată în comunicatul trimis presei de compania farmaceutică GSK, iniţiatorul proiectului.

Infografic Colectam inhalatoare2

Colectarea s-a realizat prin cele peste 200 de puncte amplasate în lanţurile de farmacii partenere Ropharma, Richter şi Sensiblu, respectiv în  Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” din Bucureşti.

Incinerarea ecologică reduce impactul de mediu cu 99%

Eliminarea deşeurilor colectate a fost făcută prin intermediul unei companii specializate în managementul deşeurilor medicale, printr-un proces de incinerare ecologică, care reduce cu 99% impactul de mediu.

 Programul a avut şi o componentă educaţională cu privire la impactul de mediu al acestor deşeuri. Pacienţii au aflat, de exemplu, că doar şase inhalatoare folosite şi aruncate la gunoi generează aceeaşi amprentă de carbon ca o maşină condusă în jurul lumii. La nivel mondial, acest tip de deşeuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2 anual.

Infografic Colectam inhalatoare

Campania „Colectăm Inhalatoare” a fost iniţiată de compania farmaceutică GSK România, în colaborare cu Societatea Română de Pneumologie, Colegiul Farmaciştilor, COPAC (Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice), Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.