Peste 200.000 de persoane cu vârste între 50 şi 74 de ani au fost testate în ultimii patru ani, în cadrul unui proiect-pilot de screening pentru cancerul colorectal, din Programul ROCCAS 2019 - 2023.


Finanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman, proiectul-pilot de screening pentru cancerul colorectal s-a desfăşurat în patru regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov, Muntenia-Sud, Sud-Est şi Sud-Vest, cu o populaţie ţintă totală de peste 200.000 de persoane testate, dintre care peste 50% au provenit din grupuri vulnerabile, informează Agerpres.

De asemenea, proiectul a avut ca obiective dezvoltarea cadrului de implementare a unui program naţional de screening organizat pe baze populaţionale, în conformitate cu Recomandarea Consiliului Uniunii Europene în domeniu, şi implementarea ghidurilor europene, astfel încât serviciile preventive oferite să fie eficace şi accesibile în condiţii de egală calitate şi siguranţă pentru toate categoriile socio-economice.

Potrivit statisticilor, în fiecare an, în România se înregistrează 13.541 noi cazuri de cancer colorectal, iar 7.381 de decese sunt provocate de această boală.

Incidenţa este de 71,8 la 100.000 locuitori, iar mortalitatea prin acest tip de cancer este de 40,2 la 100.000 de locuitori.

„În absenţa screeningului, în populaţia generală, numărul de cazuri va creşte cu 80% până în 2024. Este demonstrat că 60% din mortalitatea prin cancer colorectal ar putea fi prevenită prin programe de screening. Diagnosticat în stadii precoce, cancerul colorectal este curabil. Poate fi prevenit prin rezecţia endoscopică a polipilor adenomatoşi, leziuni premaligne, diagnosticate la persoane simptomatice sau asimptomatice în condiţiile screeningului”, a explicat preşedintele Consiliul Ştiinţific al Programului de Screening pentru Cancerul Colorectal, Cristian Gheorghe.

El a participat la conferinţa „Screeningul pentru cancerul colorectal, de la proiecte pilot la program naţional - provocări şi oportunităţi”, organizată de Institutul Clinic Fundeni şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

 
Alergologia