În perioada 2015 - 2017, peste 2600 de sesizări legate de lipsa medicamentelor au fost înregistrate la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), relevă cele două rapoarte-investigaţii realizate Observatorul Român de Sănătate (ORS) despre criza medicamentelor din România. Cele două rapoarte, finanţate de Asociaţia Dăruieşte Viaţă, au analizat fenomenul exportului paralel de medicamente şi conexiunea cu lipsa acestora de pe piaţa din România, cu accent pe cele oncologice.

Prin metodologia dezvoltată de ORS (care poate fi consultată în raportul integral www.daruiesteviata.ro/crizamedicamente/), au fost identificate 13 medicamente din lista Programului Naţional de Oncologie pentru care în prezent există un risc semnificativ de discontinuitate sau dispariţie din România. 

criza_med

„În prezent, 8 medicamente oncologice sunt aduse în România prin intermediul autorizaţiilor de nevoi speciale (ANS), care reprezintă o excepţie de la lege. Medicamentele aduse în România prin ANS sunt procurate de Unifarm la preţuri mai mari decât cele permise legal. Legislaţia precizează explicit că aceasta este o soluţie „temporară”, dar pentru medicamentele menţionate această soluţie s-a permanentizat”, se explică în raportul alcătuit de Observatorul Român de Sănătate.

Export paralel în 2017: peste 14 milioane de pastile

„Pentru o parte dintre medicamente cantitatea exportată paralel nu era atât de mare, deci nu trezeşte semne de îngrijorare, dar pentru altele cantităţile merg până la 1/5, chiar o jumătate din consumul anual. În 2017, în ultimele zece luni ale anului, au fost exportate paralel peste 14 milioane de pastile sau de fiole din România, ceea ce este foarte mult. Profitul brut pe care îl face o companie exportând un singur medicament, în cantitatea pe care a făcut-o anul trecut, e de 750.000 de euro. E vorba de companii româneşti care fac distribuţie şi exportă paralel”, a declarat Vlad Mixich, directorul ORS.

criza_med2


Medicamente mai scumpe decât în alte ţări membre UE, deşi este ilegal

9 medicamente (echivalentul a 16 produse cu ambalaje diferite) din lista Programului Naţional de Oncologie sunt mai scumpe în România decât în alte state membre UE, deşi acest lucru este ilegal. Cum este posibil? Autorităţile române nu respectă legea care prevede efectuarea unei „corecţii anuale” a preţurilor şi alinierea lor cu cele mai ieftine preţuri de medicamente din celelalte ţări ale UE. În ultimii opt ani, această corecţie anuală a fost efectuată doar de 2 ori, autorităţile apelând la amânări repetate ale actualizării preţurilor, ultima amânare fiind anunţată în luna martie 2018, împingându-se astfel termenul actualizării în septembrie 2018.
criza_med4


Pacienţii pot verifica disponibilitatea unui medicament pe platformă Criză Medicamente

În cadrul proiectului finanţat de Asociaţia Dăruieşte Viaţă, Observatorul Român de Sănătate a realizat o platformă online care le permite pacienţilor să aibă informaţii în timp real despre prezenţa unui medicament oncologic pe piaţa din România. Asociaţia Dăruieşte Viaţă şi Observatorul Român de Sănătate pun la dispoziţia Ministerului Sănătăţii această platformă în mod gratuit şi îi propun să o utilizeze, pentru a putea să-şi îndeplinească eficient atribuţiile legale. Platforma poate fi găsită la adresa: http://www.daruiesteviata.ro/crizamedicamente/ .