Pfizer şi partenerul său german BioNTech au anunţat că vaccinul lor anti-COVID care a fost adaptat pentru a combate varianta Omicron a generat un puternic răspuns imunitar împotriva actualelor subvariante aflate în circulaţie, BA.4 şi BA.5.


Potrivit celor două companii, datele medicale obţinute în urma unui studiu clinic la care au participat pacienţi adulţi au arătat că doza booster actualizată a acestui vaccin a determinat o creştere substanţială a nivelurilor de anticorpi neutralizanţi împotriva subvariantelor BA.4 şi BA.5, informează Reuters şi Agerpres

Vaccinurile adaptate la Omicron produse de Pfizer şi de Moderna au fost autorizate deja în mai multe ţări, inclusiv în Statele Unite pentru adulţi şi, mai recent, pentru copii cu vârste de peste cinci ani.

Autorizaţia emisă în Statele Unite s-a bazat însă pe datele de siguranţă şi de eficienţă ale vaccinului original Pfizer, nu pe cele ale vaccinului adaptat pentru a combate BA.4 şi BA.5.

Datele preliminare sugerează de asemenea că acest vaccin bivalent oferă o protecţie mai bună împotriva subvariantelor Omicron în comparaţie cu vaccinul original.

 



Farmacist