BioNTech şi Pfizer au avertizat luni că nu există dovezi că vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de cele două companii va continua să ofere protecţie împotriva coronavirusului dacă a doua doză va fi administrată mai târziu decât în testele clinice, relatează postul CNBC, citat de HotNews.ro.


„Siguranţa şi eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate în diferite intervale de administrare a dozelor, întrucât majoritatea participanţilor la teste au primit a doua doză în cadrul intervalului specificat în studiu”, au afirmat cele două companii într-un comunicat comun.

„Nu există date care să demonstreze că protecţia după prima doză este susţinută după 21 de zile”, s-a subliniat în comunicat.

Avertismentul celor două companii a venit după ce autorităţile germane au anunţat luni că analizează dacă să amâne administrarea celei de-a doua doze pentru a putea vaccina mai multe persoane mai rapid.

Anunţul autorităţilor germane a urmat deciziei Marii Britanii de a extinde intervalul de administrare pentru a doua doză de la 3-4 săptămâni până la 3 luni.

Cei patru consilieri medicali şefi ai Marii Britanii şi-au apărat decizia într-un comunicat comun remis săptămâna trecută, afirmând că „trebuie să ne asigurăm că maximizăm numărul de persoane eligibile pentru a primi vaccinul”, potrivit Financial Times.

Răspândirea rapidă a noii tulpini a SARS-CoV-2 în Marea Britanie a încurajat oamenii de ştiinţă din alte ţări să susţină abordarea experţilor medicali britanici.

Danemarca a aprobat în mod similar o amânare de până la 6 săptămâni între administrarea celor două doze ale vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

Oncolog