Datele vehiculate în presă conform cărora vânzările de medicamente din România au ajuns la 47,87 miliarde lei în 2017 sunt eronate, declară Dragoş Damian, directorul executiv al PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), asociaţie care reuneşte 16 situri de fabricaţie din ţara. Suma „reprezintă probabil cifra de afaceri însumată a agenţilor economici care activează în domeniu – producători, distribuitori şi farmacii – şi nicidecum dimensiunea pieţei de medicamente”, menţionează Dragoş Damian în comunicatul remis presei, din dorinţa de a clarifica informaţiile incorecte apărute recent în mass-media despre valorile pieţei farma.

„În fapt, piaţa farmaceutică din România a atins, în 2017, circa 12 miliarde lei la preţ de producător, o creştere de 4% faţă de anul precedent (conform analizei de piaţă Cegedim), România aflându-se la coada clasamentului UE în privinţa consumului pe cap de locuitor – asta nu înseamnă că românii sunt mai sănătoşi, ci că au un acces mai precar la soluţiile terapeutice”, explică directorul PRIMER.

Cifrele referitoare la profitul de 2,38 miliarde de lei reflectă profitul însumat al agenţilor economici. Specialiştii pot lua ca un semnal de alarmă faptul că rata profitului la cifrele prezentate este de sub 5%, adică sub nivelul majorităţii industriilor şi serviciilor, indiferent de domeniul de activitate CAEN, demonstrând riscurile şi lipsa de atractivitate pentru investiţii în sectorul farmaceutic.

Cota de piaţă a producătorilor autohtoni a scăzut de la 40% la 23%

Conform PRIMER, cota de piaţă a producătorilor de medicamente din ţară s-a redus dramatic în ultimii 10 ani, de la circa 40% în 2006 la aproximativ 23%, în 2016.

În schimb, preţurile medicamentelor din România sunt îngheţate din 2015 la cel mai mic nivel din UE, „din care se scade şi valoarea unei taxe clawback de 25%, care a făcut să dispară în ultimii 3 ani peste 2000 de medicamente ieftine. Pacienţii sunt obligaţi să cumpere echivalentul mai scump, având astfel senzaţia că preţurile medicamentelor au crescut”, declară Dragoş Damian, preşedintele PRIMER.

Acesta atrage atenţia şi asupra faptului că datele financiare referitoare la producătorii de medicamente din România cuprind o componentă de 25-80% exporturi, care nu au nici o legatură cu rulajul de medicamente din ţară.