Lumea medicală a pierdut miercuri o personalitate de excepţie, un om deosebit, dedicat în totalitate profesiei şi pacienţilor săi. Domnul profesor dr. Mircea Nanulescu a fost unul dintre cei mai longevivi medici pediatri din România, părintele Protocoalelor de Diagnostic şi Tratament în Pediatrie. Pentru mulţi ani, a fost redactorul-şef al revistei Pediatru.ro, dar şi coordonatorul seriei de conferinţe Pediatru.ro, precum şi coordonatorul Forumului Pediatru.ro.

Profesorul Mircea Nanulescu, născut în anul 1940, la Constanţa, a fost mereu, după cum mărturisea chiar domnia sa, adeptul motto-ului profesorului Iuliu Haţieganu, întemeietorul şcolii medicale clujene: „Medicina este ştiinţă şi conştiinţă”. Nu s-a abătut nicio clipă de la sensul acestor cuvinte, care au constituit piatra de temelie a carierei sale.

În 1960, dintr-un ordin al partidului comunist, se înfiinţa Facultatea de Pediatrie unde studentul Nanulescu este obligat să se transfere, din anul IV de studii, şi constrâns, apoi, să aplice doar la concursuri dedicate medicilor pediatri. Nu a fost specializarea medicală pe care şi-o dorise, iniţial.

„Astăzi, nu am niciun regret că m-am specializat în domeniul pediatriei”, mărturisea domnul profesor Mircea Nanulescu, într-un interviu acordat medichub.ro, în anul 2018.

Profesorul Nanulescu şi-a început cariera didactică în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, în anul 1967. I-au trecut prin mână mii de studenţi, cărora le-a fost o adevărată călăuză.

Conf. dr. Mihai Craiu, mărturisea, miercuri, la aflarea veştii plecării dintre noi a domnului profesor, că „a fost un mare vizionar şi a anticipat nevoia de reglementare unitară a abordării copilului bolnav. Domnia sa a implementat, în ţara noastră, medicina bazată pe dovezi, fiind primul expert pe care l-am auzit vorbind despre nevoia de a proteja pacientul, în speţă copilul, de fake-news şi lipsa competenţei profesionale cu ajutorul Ghidurilor de Practică şi al Protocoalelor”.

În perioada 1991 – 2005, profesorul Mircea Nanulescu a fost şeful Clinicii Pediatrie III Cluj-Napoca, iar în 1998, a organizat Colegiul de Asistenţi Medicali din cadrul UMF Cluj-Napoca, al cărui director a fost până în 2005.

Domnul profesor Nanulescu a condus Societatea de Pneumologie Pediatrică din Romania, între anii 2003 – 2010, şi a fost vice-preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, în perioada 2010 – 2014.

În perioada 2006 - 2010, profesorul Mircea Nanulescu a fost redactor-şef al revistei Pediatru.ro, după care a rămas, până în prezent, editor-şef de onoare al publicaţiei. De asemenea, marele specialist a fost coordonatorul seriei de conferinţe Pediatru.ro, precum şi al Forumului Pediatru.ro.

În ceea ce priveşte inovaţia, profesorul Mircea Nanulescu a introdus în practica clinicilor în care a activat mai multe tehnici de diagnostic şi tratament, precum ventilaţia artificial prelungită la sugar, aerosoloterapia cu presiune intermitent pozitivă, cateterizarea percutan a jugularei interne, puncţia biopsie renală şi puncţia biopsie hepatică.

Interviul realizat, în 2018, de medichub.ro cu domnul profesor Mircea Nanulescu poate fi citit intergral aici: https://bit.ly/34Hd2YN

Drum lin, Domnule Profesor!