Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, anunţă că depune o plângere la DNA împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi a mai mult funcţionari din Minister, pentru lipsa normelor metodologice de aplicare a legii privind infecţiile nosocomiale.


„Astăzi, voi depune la DNA, în calitate de deputat şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, o plângere penală împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila şi a funcţionarilor din Ministerul Sănătăţii pentru că, în ciuda avertismentelor oficiale, acesta refuză să respecte legile emise de Parlamentul României”, a scris Emanuel Ungureanu pe pagina sa de Facebook.

Alexandru Rafila este acuzat că nu a răspuns unei întrebări transmisă în scris şi formulată de deputat, prin care i se cerea să transmită, în regim de urgenţă, Hotărârea de Guvern prin care au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate, precum şi HG prin care au fost aprobate modalităţile de finanţare a unităţilor medicale şi a pregătirii personalului care îşi desfăşoară activitatea direct în prevenirea IAAM sau în programele de utilizare judicioasă a antibioticelor. Ministrul mai era rugat să transmită ordinul ministrului Sănătăţii prin care au fost aprobate componenţa nominală a Comitetului Naţional pentru Prevenirea şi Limitarea Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare.

„Dacă ar fi făcut norme la Legea 3/2021 iniţiată de Tudor Pop, Adrian Wiener şi subsemnatul, care se referă la combaterea infecţiilor nosocomiale, Rafila şi alţi funcţionari din ministere ar fi prevenit zeci de morţi evitabile!”, a mai scris Emanuel Ungureanu.

Deputatul va invoca în plângere şi încălcarea articolul 297 din Codul Penal.

„Rafila nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătăţii, ci trebuie să răspundă pentru lenea penală, pentru contractul de consultanţă de 21 de milioane de euro cu OMS şi pentru deplasările de lux în Cuba sau Israel”, a continuat deputatul.

 



Practica Veterinara