Platforma program propusă de prof. dr. Romulus Timar, noul preşedinte al SRDNBM este centrată pe ”Dezvoltare durabilă - Educaţie - Colaborare - Diabet 360˚”.

Odată cu preluarea mandatului, prof. dr. Romulus Timar îşi propune ca activitatea Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice să reflecte o colaborare mult mai strânsă între medicii diabetologi, între diabetolog şi persoana cu diabet, între medicii diabetologi şi celelalte specialităţi medicale implicate în managementul diabetului zaharat.
Această colaborare trebuie să asigure o activitate eficientă în problematica diabetului, în privinţa educaţiei, a prevenţiei, în stabilirea diagnosticului precoce şi într-un tratament eficient, conform ghidurilor aplicabile la nivel internaţional. Toate acestea trebuie să conducă la o calitate a vieţii cât mai bună a persoanelor cu diabet.
În contextul în care Federaţia Internaţională de Diabet (IDF) a lansat tema din acest an a Zilei Mondiale a Diabetului ca fiind „Familia şi Diabetul”, prof. dr. Romulus Timar consideră că: „Tema abordată pentru 2018-2019 de IDF arată că diabetul priveşte nu doar persoana cu diabet sau medicul, ci priveşte fiecare familie din cauza incidenţei şi problematicii acestei afecţiuni. Eu traduc această temă şi printr-o abordare 360˚ pe care trebuie să o avem în diabet”.
Printre proiectele aflate pe agenda noii conduceri a Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice se regăsesc:

  • facilitarea accesului la tratamentul cu infuzie continuă de insulină prin intermediul pompelor de insulină, precum şi la monitorizare continuă a glicemiei în vederea îmbunătăţirea îngrijirii şi calităţii vieţii persoanelor cu diabet;

  • elaborarea de ghiduri pentru gestionarea diabetului, dislipidemiilor şi a altor boli metabolice adaptate situaţiei din România şi în acord cu recomandările internaţionale;

  • în ceea ce priveşte cercetarea, lansarea unei serii de concursuri pentru programe ştiinţifice adresate tinerilor medici având ca partener ştiinţific Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice;

  • implicarea Societăţii în educarea medicală continuă a membrilor săi, a reprezentanţilor specialităţilor conexe, dar şi sprijinirea dezvoltării pe arii tematice a tinerilor diabetologi prin organizarea de cursuri tematice;

  • o prioritare ştiinţifică este şi dezvoltarea publicaţiei Jurnalul Român de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Conform IDF (1), la nivel mondial:

  • peste 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet zaharat. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt reprezentate de diabetul de tip 2, care este în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă şi echilibrată şi promovarea unui mediu sănătos de viaţă. Familia se consideră că joacă un rol cheie în prevenţie prin oferirea educaţiei, a resurselor şi mediului pentru un stil de viaţă sănătos.

  • Una din două persoane care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2 este nediagnosticată. Diagnosticul precoce şi tratamentul sunt esenţiale pentru a preveni complicaţiile diabetului şi a obţine rezultate. Toate familiile sunt potenţial afectate de diabet şi astfel conştientizarea semnelor, simptomelor şi factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la detectarea precoce a diabetului.

  • Diabetul poate fi costisitor pentru individ şi pentru familie. În multe ţări, costul injectării de insulină şi monitorizarea zilnică pot consuma până la jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii, iar accesul regulat la medicamentele esenţiale pentru diabet nu este la îndemâna oricui.

  • Mai puţin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educaţie pentru diabet. Sprijinul familiei în tratamentul diabetului zaharat s-a dovedit a avea un efect substanţial în îmbunătăţirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele cu diabet zaharat. Prin urmare, este important ca educaţia şi sprijinul pentru diabet să fie accesibile tuturor persoanelor cu diabet zaharat şi familiilor acestora, pentru a reduce impactul emoţional al bolii, ce poate conduce la o calitate slabă a vieţii.