Proviziile medicale vitale sunt aproape epuizate în Ucraina iar, după invazia Rusiei, autorităţile au fost nevoite să oprească eforturile urgente de a eradica un focar de poliomielită, au anunţat experţi în sănătate.


Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că rezervele de oxigen sunt pe sfârşite, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Oamenii îşi părăsesc casele, în multe locuri nu se mai furnizează servicii de sănătate, iar proviziile medicale nu reuşesc să ajungă în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat luni că eforturile de imunizare şi de control ale focarelor de poliomielită au fost suspendate în Ucraina din cauza luptelor. Potrivit OMS, campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 au fost şi ele întrerupte în multe zone ale ţării.

În octombrie anul trecut, Ucraina a raportat primul caz de poliomielită din Europa în ultimii cinci ani - un bebeluş de 17 luni care era paralizat. Un alt caz, care implica paralizie, a fost descoperit în ianuarie. O campanie naţională de imunizare împotriva poliomielitei care vizează 100.000 de copii încă neprotejaţi a început pe 1 februarie în Ucraina, însă a fost oprită după începerea luptelor iar autorităţile sanitare au dat prioritate îngrijirilor de urgenţă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că lipsa de electricitate din unele zone a afectat siguranţa stocurilor de vaccin.

„OMS lucrează pentru a dezvolta urgent planuri de urgenţă pentru a sprijini Ucraina şi a preveni răspândirea în continuare a poliomielitei din cauza izbucnirii conflictului”, a adăugat Jasarevic.

Programul Comun al ONU privind HIV/SIDA a declarat că au mai rămas stocuri de medicamente pentru mai puţin de o lună pentru pacienţii cu HIV din Ucraina. În Ucraina trăiau, înainte de invazia rusă, 250.000 de persoane cu HIV, al doilea cel mai mare număr din Europa, după Rusia.

„Persoanele cu HIV care trăiesc în Ucraina mai dispun de terapie antiretrovirală doar pentru câteva săptămâni şi, în lipsa unui acces neîntrerupt la aceste medicamente, vieţile lor sunt în pericol”, a declarat directorul executiv al UNAIDS, Winnie Byanyima.

În ţară există, de asemenea, un număr mare de persoane cu tuberculoză, fiind înregistrate una dintre cele mai mari rate de tuberculoză rezistentă la medicamente din lume. Anual, în Ucraina sunt raportate circa 30.000 de cazuri noi de tuberculoză.

Guvernul Ucrainei şi Parteneriatul Stop TB, o iniţiativă internaţională, au anunţat luni că toate clinicile TBC din ţară erau încă deschise, însă pacienţilor li s-a oferit o cantitate suficientă de medicamente pentru a o lua cu ei, în cazul în care situaţia se înrăutăţeşte sau este periculos să ajungă la clinică.

Sunt disponibile suficiente tratamente pentru pacienţii înregistraţi şi pentru posibilii viitori pacienţi până la sfârşitul anului 2022, a anunţat organizaţia Stop TB, adăugând că lucrează cu OMS pentru potenţiale comenzi de urgenţă pentru ţările vecine.

COVID-19 reprezintă, de asemenea, încă un motiv de îngrijorare, cu doar una din trei persoane complet vaccinate împotriva bolii. Cazurile zilnice au atins un vârf de aproximativ 40.000 în luna februarie, însă se raportase o scădere a acestora înainte de a se opri recenzarea, după invazia Rusiei.



Ginecologia (1)